Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Egészséges húsvét

A cikk megjelenési deje: 2011.04.21. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
egeszseges-husvet-cikk.jpgMit is jelent számunkra manapság a húsvét? A legtöbb embernek plusz egy szabadnapot, amikor a családdal elmehetnek pihenni valahová.
Mások még mindig próbálják tartani a hagyományokat, és lelkesen mennek locsolkodni, ahol aztán végigkóstolják a házak étel és italfelhozatalát.

 

 

Húsvét mindentudó

 

A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe. A húsvétot megelõzõ pénteken történt Jézus keresztre feszítése, majd rá három napra feltámadt. A húsvétot megelõzõ nagyböjt Jézus sivatagban töltött negyven napjára utal, amikor böjtölt. Erre emlékezik a keresztény világ a mai napig is a böjti idõszakkal. Húsvét elõtti vasárnapot virágvasárnapnak nevezzük, amikor Jézus bevonult Jeruzsálembe, ahol a nép ünnepelve várta. Ilyenkor barkát szentelnek, és körmenetben mennek a templomba.

A húsvét idõpontja mindig március 22. és április 25. közé esik. Minden évben más idõpontra esik, amit az alapján számítanak ki, hogy megnézik, hogy mikor van a tavaszi napéjegyenlõség utáni elsõ holdtölte utáni vasárnap. Ez a nap húsvét vasárnapja.

A húsvét elõtti hetet Nagyhétnek nevezi a keresztény világ.
Húsvét hétfõhöz kapcsolódnak hagyományos népi szokások, mint a locsolkodás, vagy a hímestojás adása. A tojásokat az elõtte lévõ napokon már elkészítik a lányok, asszonyok. Különbözõ vidékeken, különbözõ technikákkal díszítették a tojásokat. Néhányat ilyenkor ki is lehet próbálni játszóházakban, kézmûves foglalkozásokon.A locsolkodás abból származtatható, hogy a víz megtisztítja testet, lelket, ezért húsvétkor, a „megújulás" idõszakában nem csoda, hogy egy ilyen szokás is társult az ünnephez.

Hagyományos ételek


A tojás az újjászületés jelképe. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Jézus vérét jelképezi. A sonka jelképezi a jólétet, gazdagságot.


A húsvéti ételek általában kevésbé zsírdúsak, kalóriadúsak, mint a karácsonyi repertoár, de a nagy mennyiségû tojás és hús kellõen leterheli, kikészítheti a gyomrot, epét. Elsõsorban azoknak érdemes nagyon odafigyelni arra, hogy mit esznek, akik locsolkodni mennek több házba is. Mindenhol pár falat, és már tele is a gyomor. Figyeljünk oda, hogy már az elsõ helyen (bármily csábító is a felhozatal), ne együk tele magunkat!

 

Néhány hagyományos húsvéti receptet is megosztok Önökkel, és pár javaslatot a recept végén, hogy ha mi készítjük az ünnepi menüt, akkor hogyan spórolhatunk meg pár kalóriát.

 

egeszseges-husvet-cikk4.jpgÉdestúró

1 liter tej
15 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál só

 

A tejet fokozatosan összekeverjük a tojásokkal, a sóval és a vaníliás cukorral, majd lábasban feltesszük fõni. Állandó keverés mellett ikrásra fõzzük. Ezután konyharuhába öntjük, és 1 napig lógatva kicsepegtetjük. Szinte sajt állagú, enyhén édeskés-sós túrót kapunk, amely felszeletelve kiváló kísérõje a húsvéti sonkának.

 

Javaslat: Használjunk zsírszegény tejet, és nem muszáj beletennünk mind a 15 tojás sárgáját, egy párat megspórolhatunk (pl. 3-4 et.), így is elég sárga lesz, viszont a legtöbb kalóriát tartalmazó tojássárgája mennyiségét picit csökkenthetjük. A megmentett tojássárgáját felhasználhatjuk egy másik fogáshoz.
Vaníliás cukor helyett használhatunk édesítõszert és vanília rudat.

 

Tormakrémes sonkatekercs

Elõször is tormakrémet készítünk. A habosra kevert vajhoz hozzáadjuk a hideg, sûrû besamelt, ízesítjük és könnyû krémmé keverjük. A leszeletelt sonkát ezzel a krémmel töltjük, olvasztott aszpikkal fényezzük, majd dermesztjük. Különbözõ salátákkal tálalhatjuk.

 

200 gramm szeletel sonka
100 gramm besamel
100 gramm vaj
50 gramm ecetes torma
50 gramm aszpik
ízlés szerint só, õrölt fehérbors
díszítéshez zöldségek

 

Javaslat: A sonka legyen zsírszegény, és a látható zsírrészt is távolítsuk el. Vaj helyett használhatunk zsírszegény margarint.

 

A húsvéti ételekkel, ha jól választunk, nincs nagy gond, diéta szempontjából sem. Ami probléma lehet, az az adag, hiszen több helyen is kell ennünk, ahol biztosan nem egy fogással várnak. Érdemes ez úgy kiküszöbölni, hogy tényleg csak egy-egy kanálnyit eszünk az ételekbõl, így jó pár fogást kell elfogyasztanunk ahhoz, hogy kijöjjön a nagytányérnyi adag, és legalább mindent meg tudtunk kóstolni.

 

Kovács Judit
dietetikus