Húsvét mindentudó
A húsvét idõpontja mindig március 22. és április 25. közé esik. Minden évben más idõpontra esik, amit az alapján számítanak ki, hogy megnézik, hogy mikor van a tavaszi napéjegyenlõség utáni elsõ holdtölte utáni vasárnap. Ez a nap húsvét vasárnapja.
A húsvét elõtti hetet Nagyhétnek nevezi a keresztény világ.
Hagyományos ételek
A tojás az újjászületés jelképe. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Jézus vérét jelképezi. A sonka jelképezi a jólétet, gazdagságot.
A húsvéti ételek általában kevésbé zsírdúsak, kalóriadúsak, mint a karácsonyi repertoár, de a nagy mennyiségû tojás és hús kellõen leterheli, kikészítheti a gyomrot, epét. Elsõsorban azoknak érdemes nagyon odafigyelni arra, hogy mit esznek, akik locsolkodni mennek több házba is. Mindenhol pár falat, és már tele is a gyomor. Figyeljünk oda, hogy már az elsõ helyen (bármily csábító is a felhozatal), ne együk tele magunkat!
Néhány hagyományos húsvéti receptet is megosztok Önökkel, és pár javaslatot a recept végén, hogy ha mi készítjük az ünnepi menüt, akkor hogyan spórolhatunk meg pár kalóriát.
Édestúró
1 liter tej
15 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál só
A tejet fokozatosan összekeverjük a tojásokkal, a sóval és a vaníliás cukorral, majd lábasban feltesszük fõni. Állandó keverés mellett ikrásra fõzzük. Ezután konyharuhába öntjük, és 1 napig lógatva kicsepegtetjük. Szinte sajt állagú, enyhén édeskés-sós túrót kapunk, amely felszeletelve kiváló kísérõje a húsvéti sonkának.
Javaslat: Használjunk zsírszegény tejet, és nem muszáj beletennünk mind a 15 tojás sárgáját, egy párat megspórolhatunk (pl. 3-4 et.), így is elég sárga lesz, viszont a legtöbb kalóriát tartalmazó tojássárgája mennyiségét picit csökkenthetjük. A megmentett tojássárgáját felhasználhatjuk egy másik fogáshoz.
Vaníliás cukor helyett használhatunk édesítõszert és vanília rudat.
Tormakrémes sonkatekercs
Elõször is tormakrémet készítünk. A habosra kevert vajhoz hozzáadjuk a hideg, sûrû besamelt, ízesítjük és könnyû krémmé keverjük. A leszeletelt sonkát ezzel a krémmel töltjük, olvasztott aszpikkal fényezzük, majd dermesztjük. Különbözõ salátákkal tálalhatjuk.
200 gramm szeletel sonka
100 gramm besamel
100 gramm vaj
50 gramm ecetes torma
50 gramm aszpik
ízlés szerint só, õrölt fehérbors
díszítéshez zöldségek
Javaslat: A sonka legyen zsírszegény, és a látható zsírrészt is távolítsuk el. Vaj helyett használhatunk zsírszegény margarint.
A húsvéti ételekkel, ha jól választunk, nincs nagy gond, diéta szempontjából sem. Ami probléma lehet, az az adag, hiszen több helyen is kell ennünk, ahol biztosan nem egy fogással várnak. Érdemes ez úgy kiküszöbölni, hogy tényleg csak egy-egy kanálnyit eszünk az ételekbõl, így jó pár fogást kell elfogyasztanunk ahhoz, hogy kijöjjön a nagytányérnyi adag, és legalább mindent meg tudtunk kóstolni.
Kovács Judit
dietetikus