Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Cseresznye, meggy

A cikk megjelenési deje: 2013.06.04. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
meggyes_1.jpgA cseresznyét és a meggyet mindannyian szeretjük. Legalábbis kevés kivétellel, így a legközkedveltebb gyümölcsök közé tartoznak, ezért gondoltam, hogy írok róluk. Sajnos, szezonjuk rövid ideig tart, ezért érdemes kihasználni, és fogyasztani, amíg lehet.

A cseresznyével, és meggyel csak egy baj van: nehéz abbahagyni az evést. De nem lehetetlen! Sajnos magas cukortartalmuk miatt nem ajánlatos „lelegelni" az egész fát. Fõleg azoknak, akik cukorproblémával küzdenek. Persze azért ez nem azt jelenti, hogy ne együk. Rendkívül egészséges gyümölcsökrõl van szó. Persze az, hogy egészséges, a gyümölcsökrõl általában elmondható, de mindegyiknek van valamilyen terület, amire különösen hatékonyak. Nézzük, a meggy és cseresznye mire jó?

 

 

Cseresznye:

 

A cseresznye szezon hamarosan elkezdõdik. Érdemes lefagyasztani belõle, hogy télen is rendelkezésünkre álljon egy jó gyümölcsleveshez például.


Hatásai között szerepel, hogy 15%-kal csökkenti a húgysavszintet. Ez azoknak fontos, akik köszvényben szenvednek. Ezt kísérletekkel is igazolták. A köszvényesek diétájában is az ajánlott ételek között találjuk.
A cseresznye 100 grammjában 60 kcal van, ami közepesnek tekinthetõ a gyümölcsök között. Szénhidráttartalma viszont magasabb az átlagnál, úgyhogy cukorbetegek csak kisebb mennyiségben fogyasszák. (100 grammban 14 g szénhidrát)


Megtalálható benne egy quercetin nevezetû anyag, amely erõs gyulladás gátló tulajdonsággal rendelkezik. Ezt az anyagot étrend-kiegészítõként szokták adni asztma és allergia esetén. Ezen betegségekben szenvedõknek jót tehet a rendszeres cseresznyefogyasztás.
Magas a csersav tartalma, amely laboratóriumi körülmények között a rákos sejteknél sejthalált okozott, de a normál sejtekre nem volt hatása.
Emellett vírus és baktériumölõ tulajdonsággal is rendelkezik.
Perilil-alkohol tartalma megakadályozza a daganatok növekedését.
Antocianin, ami a színét adja a gyümölcsnek, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító.

 

 

Meggyes csirke

 

Hozzávalók 4 személyre:
4 fél csirkemellfilé
80 dkg cseresznye
2 evõkanál vaj, vagy Rama
1 kis darabka fahéj
3 szem szegfûszeg

 

Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, konyhai papírtörlõvel leszárítjuk, bedörzsöljük sóval, borssal. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. A sütõt 180 fokra elõmelegítjük (gázsütõ 2. fokozat).

A vajat serpenyõben felforrósítjuk, a csirkemellet minden oldalán szép pirosra sütjük benne. Tûzálló tálba tesszük, köré rakjuk a cseresznyét, mellédobjuk a fahéjat, a szegfûszeget. Sütõben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük. A csirkemellet szeletekre vágjuk, és a vele párolt cseresznyével tálaljuk.

 

 

Meggy

 

Szeretjük, mert C-, és A-vitaminban gazdag, savanykás íze miatt pedig frissítõ hatású is.
A meggyet a görögök már több ezer éve ismerik, de az ókori rómaiak és perzsák is kedvelték. Eurázsiából származik. Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották, ezt bizonyítja, hogy a meggy az egyetlen finnugor eredetû gyümölcs szavunk, a többi gyümölcsünk a bolgár, szláv és török nyelvekbõl kölcsönzött.


100 gr meggy energiatartalma 213 kJ/51 Kcal. 11 g szénhidrát. C-vitamin-tartalma 12 mg/100 gramm. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Emésztést segítõ hatását nagy mennyiség nyers fogyasztása esetén tapasztalhatjuk. Vízhajtó, serkenti a vesemûködést.

 

Meggyes- mentás-étcsokis dzsem


Meggy és csoki, hát nem csodálatos párosítás? Szerintem az egyik legjobb! Fõleg egy kis mentával megbolondítva! Na, megkívántuk már? Ha igen, nem kell hozzá, csak pár perc és Önök is megkóstolhatják otthon.

 

Készítése:
Mossuk meg a meggyeket (kb. 2 kg-ot) és magozzuk ki. Turmixoljuk le, de hagyhatunk pár elfelezett meggydarabot külön. Készítsük ugyanúgy, mint az elõzõeket, de a forralás végeztével, ha lehûlt a dzsem, reszeljünk bele jó minõségû étcsokoládét (kisebb üveghez 1-e kockát). Az üvegek aljába rakjunk pár levél mentát (elõzõleg jól mossuk meg, majd szárítsuk meg). Erre öntsük a csokis-meggy dzsemet.
Csak bírjuk kivárni, míg az ízek jól összeérnek, hiszen akkor lesz igazán finom!

 

 

Meggyes süti

 

Hozzávalók:
2 dl kefír
6 dl zablisztliszt
3 dl xilit
2 tojás
1 csomag sütõpor
meggy
1 evõkanál olaj

 

Elkészítés:
A lisztet a sütõporral összekeverjük, hozzáadjuk a kefírt, olajat, xilitet és a tojást. Jól összedolgozzuk, és sütõpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejére ízlés szerint rászórjuk a meggyet. Elõmelegített sütõbe tesszük és megsütjük.

 

Kovács Judit
dietetikus