Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

CROSSFIT – A sokoldalú edzés

A cikk megjelenési deje: 2013.06.02. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

lac137.jpgAki az idõk során sportos életmódot folytat, biztosan több sportággal, edzésmódszerrel is kapcsolatba kerül. Van, aki inkább az állóképességi sportok híve, más a konditermeket látogatja rendszeresen. Van azonban egy egyre népszerûbb edzésmódszer, amely több sportág kedvelõit is meghódítja!

lac138.jpgKi az igazán fit?

Ha futóversenyt rendeznénk egy biciklista, egy küzdõsportoló és egy súlyemelõ között, egészen biztosan nem azonos teljesítményt nyújtanának, bár az átlag ember mindegyiküket tökéletesen fitnek mondaná. Ha azonban az élet több területén is felkészültek szeretnénk lenni, változatos edzésmódszerekre van szükségünk. Igazán jól akkor fogjuk érezni magunkat a bõrünkben, ha erõsek, mégis hajlékonyak vagyunk, de nem okoz gondot a futás, vagy a biciklizés sem.

 

lac139.jpgMi a crossfit?

Amerikából indult hódító útjára az az edzésmódszer, amely a cél érdekében több sportág elemeit is ötvözi magában: a crossfit a súlyemelés, az atlétika, a torna elemeit vegyíti, ezáltal lesz összetett, minden izmot megdolgoztató edzés. A tréning során erõkifejtést igénylõ - és állóképességi feladatok váltják egymást, ezért keringési rendszerünk, és izmaink egyaránt megfelelõ terhelést kapnak a fejlõdéshez. A crossfit az ember fõ mozgásaira épít: emelések, húzások, tolások, guggolások tartoznak a fõbb gyakorlatok közé, amelyeket futással, evezéssel, vagy éppen saját testsúllyal végzett gyakorlatokkal, fekvõtámaszokkal, húzódzkodással, kötélmászással egészítenek ki. A crossfit termekben nincsenek gépek. Alapfelszerelés azonban a súlyemelõ rúd, a húzódzkodóállvány, kettlebell, és a tornász gyûrû. A legtöbb terem olyan helyen található, ahol a szabadban is végezhetõ az edzés, vagy a terembõl közvetlenül ki lehet menni futni. Az edzések során nagy hangsúlyt kap a mobilitás fejlesztése is, hiszen a gyakorlatok szabályos kivitelezése vezet eredményhez, a beszûkült mozgástartomány viszont minden sportban sérülést okozhat! Ezért a crossfit termekben megtalálhatóak különbözõ mobilitást fejlesztõ eszközök is, mint például a szivacs henger.

 

Nehéz, de szórakoztató! J

 

A Crossfit edzés nem könnyû. Az edzés során végrehajtott gyakorlatsorokat idõre kell teljesíteni, vagy adott idõ alatt kell a lehetõ legtöbb szabályos ismétlést végrehajtani. A motivációt éppen ez a versengés adja: az edzõtársakkal való közös küzdelem, és az, hogy minden egyes edzés során önmagunk határait is megtanuljuk újra és újra átlépni! A nem mindennapi feladatsorok teljesítése olyan élményt ad, ami egészen biztosan újra edzésre hív majd minket!

 

lac130.jpgCsak az amerikaiak sportja?

 

Bár a Crossfit Amerikában mára már szinte nemzeti sporttá nõtte ki magát, Európában is egyre több hívet szerez magának! A májusban megrendezett Crossfit „Európa bajnokságon" a régebbi crossfit múlttal rendelkezõ skandináv sportolók mellett egy magyar fiú, Kovács László- vagy ahogy mára már külföldön is megismerték „ Lacee" -  aratott hatalmas sikert: elsõ helyet szerzett, s gyõzelmével továbbjutott az amerikai Crossfit Games-re, amely e sportág világbajnoksága! Az Eb-rõl való hazaérkezése után beszélgettünk Lacival:

Milyen sportmúlttal rendelkezel, és hogyan lettél a crossfit szerelmese?

 

„14 évig versenyszerûen judo-ztam, majd 2007-ben a televíziós közvetítésekbõl ismertem meg a Crossfitet. Elõször a judo mellett kiegészítõ edzésként ûztem, majd késõbb, amikor a Games döntõit néztem, egyre inkább a világversenyre való kijutás lett a célom!"

 

lac132.jpgHogyan képzeljünk el egy Crossfit versenyt? Hogyan lehet egy ilyen sokoldaló kihívásra felkészülni?

 

„A 3 napos Regionals (EB) során összesen 7 feladatosrt kellett a versenyzõknek teljesíteni. Elsõ nap 3-at, második és harmadik nap pedig kettõt-kettõt. A gyakorlatsorok egyaránt tartalmaztak állóképességi, erõkifejtést igénylõ, és ügyességi feladatokat, ezért igazán csak az tudott rájuk felkészülni, aki mindennel készült! Megfelelõ felkészültségre, a jó alkat mellett pedig erõs motivációra és versenyszellemre is szükség van ahhoz, hogy egy ilyen kemény, több napos  kihívást teljesíteni tudjon a versenyzõ."

 

lac131.jpgHazatérésed után 2 hónapod marad a világbajnokságra való felkészülésre. Mibõl merítesz energiát, hogyan tudsz feltöltõdni a rengeteg edzés, és a sok hivatalos elfoglaltság mellett?

 

„ Nagy álmom vált valóra azzal, hogy kvalifikáltam magam a világbajnokságra, így motivációban nincs hiány! Másrészt a Crossfit az életem, hiszen saját edzõtermet vezetek, így az edzésen kívüli elfoglaltságaim is a sporthoz köthetõk. Szabadidõmben pedig a párommal, és 1 éves kisfiammal igyekszem minél többet foglalkozni."

 

 

 

 

lac134.jpgA Crossfit az élsportolók világa? Az átlag emberek számára ajánlanád?

 

„Mint minden sportban, a Crossfitben is megvan a versenyzõ elit, amely magába foglal számos más sportágból érkezõ tagot is. Hazánkban még gyerekcipõben jár a Crossfit, kevés a terem, és kevés a hivatalosan képzett edzõ, de így is egyre többen csatlakoznak szabadidõsportolóként is a lelkes hívek táborához. Nagyon fontos azonban, hogy ne saját kútfõbõl, esetleg videók alapján kezdjünk edzeni, hiszen a gyakroklatok megfelelõ technikát igényelnek, megtanításuk képzett edzõ feladata. A fokozatosságot betartva, jó szakembernél/szakemberrel azonban mindenkinek érdemes lehet elkezdeni a Crossfit-et, hiszen nagyon jó érzés lesz megtapasztalni testünk változását, és az érzést, hogy mennyi mindenre vagyunk képesek!"