A túrót én különösen kedvelem. Talán rajtam kívül is vannak még így néhányan. Sokszor szoktam javasolni, ezt az alapvetõen rettentõ egyszerû desszertet, amit 3 perc alatt összerakható.
Elkészítése: 2-3 ek. zsírszegény túrót keverjünk össze alaposan 1 ek. Natúr joghurttal. Keverhetünk bele kókuszreszeléket is. Én nem szoktam beédesíteni, mert agave szirupot használok, és inkább a tetejére szoktam pár cseppet tenni a gyümölccsel együtt. Ha esetleg mesterséges édesítõt vagy xilitet használtok, akkor a túróba mehet az édesítés, de ilyenkor a tetejére már ne tegyetek. A túrót 2 ek.-nyi zabpehelyre vagy búzakorpára, zabkorpára halmozom. Van, hogy ezeket keverem össze sziruppal. Ahogy gondoljátok. A tetejére apróra vágott gyümölcsöt halmozok (pl. eper, málna, sárgabarack, sárgadinnye. Rendkívül finom. Kókusz helyett a túróba tehetek vaníliát is. Az agave szirupba pedig fahéjat. Így nagyon finom, ha a tetejére reszelt almát raktok, vagy szilvát.
Egy egyszerû desszertnek ugye mennyi készítési módja van, és Ti bármelyiket ehetitek, mert nagyon kevés lesz az energiatartalma.
Nem kell feltétlenül drága kekszeket vennetek, ha esetleg cukormentest, és egészségest is szeretnétek, Ti is összedobhattok reggelire egy kis finomságot.
Zabkeksz
Hozzávalók 4 fõre:
20 dkg apró szemû zabpehely
10 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt
15 dkg margarin
2 tojás
kevés tej
agave szirup
2-3 tk fahéj
1 tk gyömbér
1 tk sütõpor
Elkészítés
A zabpelyhet, a lisztet, a fûszereket, a sütõport egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban összekeverjük a tojásokat a puha margarinnal, agave sziruppal édesítjük. A két tál tartalmát jól összedolgozzuk. Ha szükséges, akkor tejet lehet hozzá adagolni a könnyebb gyúrhatóság érdekében.
Diónyi golyókat formázunk nedves kézzel, sütõpapíros tepsire helyezzük õket. Egy benedvesített kanál hátuljával szépen ellapítjuk keksz formájúra a golyókat. Elõmelegített sütõben (175 fokon) 15-20 perc alatt megsütjük.
Mivel, itt a jó idõ, gondoltam megosztok egy könnyû jégkrém desszertet. Nem kell hozzá más, csak egy jégkrémforma, de joghurtos dobozba is tehetjük.
Gyümölcsös jégrém
Hozzávalók:
- gyümölcsök,
- víz,
- xilit porcukorrá õrölve (én darálóval szoktam készíteni)
Használhatunk hígított 100%-os gyümölcslevet is,vagy csak a gyümölcsök kinyomott levét, és akkor nem kell a xilit.
Elkészítés:
Cseresznyés-málnás: kb. 20 szem cseresznye és meggy levét kinyomjuk, majd hozzáadunk vizet, de nem kell sok, csak annyi, hogy a formákba elég legyen, pici xilitet is lehet beletenni, ha nem elég édes.
Barackos: 2-3 nektarin levét kinyomkodjuk, majd vízzel hígítjuk. A jégkrém formákba darabokra vágott kajszit és nektarint teszünk, a málnát egészbe, a cseresznyét pedig félbe helyezzük bele.
Remélem, szereznek a receptek pár kellemes pillanatot!
Kovács Judit
dietetikus