Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Bûnös zsírok! Vagy mégsem?

A cikk megjelenési deje: 2011.11.15. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

sali+olaj.jpgA zsírok, olajok mindig is „mumosok" voltak az egészségesen táplálkozók, vagy fogyókúrázók számára. Pedig bizonyos olajok mértékletes fogyasztására igenis szüksége van a szervezetnek. Mire jók a zsírok, olajok? Melyiket, mire használjuk?

 

A zsírok tulajdonságai:
A zsírok, vagy más néven lipidek, minden élõ szervezetben megtalálhatóak valamilyen arányban. Közös tulajdonságuk, hogy vízben nem oldódnak. A lipidek építõkövei a zsírsavak. A zsírsavak két csoportba sorolhatóak. Vannak a telített- és a telítetlen zsírsavak. Többszörösen telítetlen zsírsavakat, más néven esszenciális zsírsavnak hívjuk, mivel ilyet a szervezet nem tud elõállítani, csak táplálék útján tudjuk fedezni ez iránti igényünket. Ide tartozik az n-6 és n-3 (Omega 3) zsírsav.

 

1. telített zsírsavak:

a palmitinsav
a sztearinsav
a vajsav
a laurinsav
a mirisztinsav

 

2. telítetlen zsírsavak:

az olajsav
a linolsav (omega-6 zsírsav)
a alfa-linolénsav (omega-3 zsírsav)
az arachidonsav (Omega 6 zsírsav)
a mérgezõ erukasav (omega-9 zsírsav)

 

A zsírok triglicerid formában raktározódnak a szervezetben. Talán kevesen tudják, hogy a szénhidrátok is képesek triglicerid formában raktározódni. Tehát, ehetünk zsírszegényen, ha mellette rengeteg szénhidrátot eszünk, akkor is ugyanaz lesz a végeredmény. Viszont a zsírszövet zsírsavösszetétele változtatható étkezéssel.

 

Miért is kellenek a zsírok a szervezetbe?

Ha valakinek nagyon alacsony a testében a zsírarány, akkor az az életét is veszélyeztetheti. Férfiaknál a normál testzsírszázalék 10-20 % között, míg nõknél 20 és 30% között van. Ezen értékek fölött már megnövekszik a cukorbetegség, a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata. Naponta a táplálékunk 30%-ának kell minõségi zsiradéknak lennie.

 

kover no.jpgZsírok szerepe a szervezetben:
- hõháztartás szabályozása
- hormonok alkotóelemei
- sejtmembránok, idegrendszer alkotóelemei
- zsírban oldódó vitaminok bennük oldódnak, raktározódnak
- energiaraktár (1 gr zsír 9,3 kcal jelent)
- mechanikai védelem (védi a csontokat, izmokat a sérüléstõl)

 

A zsírok emésztése:
A zsírok emésztése a vékonybélben történik. A zsírt tartalmazó táplálékra reagálva az epehólyag összehúzódik és az epét a vékonybélbe üríti. Az epesavak szétdarabolják a zsírcseppeket, így a hasnyálmirigy zsírbontó enzimjének, a lipáznak már könnyû dolga van. A zsírok fehérjeburokba „bújtatva" szívósnak fel a bélhámsejteken keresztül.

napraforgo.jpgA zsírokat és az olajokat az különbözteti meg, hogy szobahõmérsékleten más a halmazállapotuk. A zsírok szilárdak, az olajok folyékonyak. Ez a zsírsavösszetételük miatt van így. Ezeken belül is van növény-, és állati eredetû alcsoport. Minél több a telített zsírsav egy zsiradékban, annál szilárdabb szobahõmérsékleten. Tehát a zsírok több telített zsírsavat tartalmaznak, mint az olajok.


Magyarországon jellemzõ, hogy sokkal több telített zsírsavat eszünk, pedig a telítetlen, vagy akár többszörösen telítetlen zsírsavak élettanilag sokkal egészségesebbek. A vezetõ halálokként szereplõ szív- és érrendszeri megbetegedések nagy része is elkerülhetõ lenne tudatos táplálkozással, és ebbe beletartozik a tudatos zsír-, olajválasztás is!


Az Omega-3 manapság szerencsére elõtérbe került. De nem csak tabletta formájában kellene fogyasztanunk, hanem táplálékként. Hiszen az olajos magvak, a tengeri halak, az olíva olaj, mind-mind remek természetes forrása ezen zsírsavnak.

 

A növényi olajok nem tartalmaznak koleszterint. Akiknek ezzel gondjuk van, vagy nagyon szeretik a koleszterinben gazdag ételeket (húsok, máj, tojássárgája), azok mindenképpen figyeljenek arra, hogy legalább a zsírt koleszterin mentesen, növényi olaj formájában juttassák be a szervezetbe.

 

Összefoglalásként szeretném megjegyezni, hogy ne törekedjünk a teljes zsírmentességre, hiszen fontos a szervezetünknek a normál testzsírösszetétel. Az persze nem mindegy, hogy milyen zsírt fogyasztunk. Erre figyeljünk oda! Az olajok feliratát is olvassuk el, hiszen nem mindegyik fajta való hevítésre!


Kovács Judit
dietetikus