Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Boldog Õszt! - Tippek levertség ellen

A cikk megjelenési deje: 2010.10.20. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

depr3.jpgAz idõjárás õsziesre fordult, esik az esõ, fúj a szél, hûvös van, fáradtnak érezzük magunkat, kedvetlennek és motiválatlannak.Ki ne ismerné a rosszkedvet, búskomorságot, mikor a napok egyre csak rövidülnek, és az ég színe tartósan szürkére vált?
Ilyenkor rossz hangulatban ébredünk, és nincs kedvünk semmihez - nem számítva az alvászavarokat, az étvágytalanságot és a sötét gondolatokat Ez a tünet-együttes ugyanis "menetrendszerûen" megérkezik az õsz elõrehaladtával, a téli hónapok közeledtével. Nem véletlen, hogy az Õsz már a kezdetek óta az elmúlás, a vég, a halál, a búcsúzás és egyéb szomorú, lelombozó dolgok szimbóluma a mûvészetekben.

Mi segíthet az õszi levertség ellen? Néhány tipp, hogyan lépj túl ezen a borongós hangulaton!

 

depr4.jpg1. tipp: Menj ki a szabadba! Nyáron dúskáltunk a napsütésben, most viszont minden szürke és sötét. A testünk ezért kevesebb Serotonin nevû boldogsághormont termel, sokkal inkább áll rá viszont a Melotonin nevû fáradtsághormon termelésére. Akkor is menj ki a szabadba, ha esik! Még esõben is világosabb van, mint a négy fal között lámpákkal! A szakértõk legalább napi negyedórát ajánlanak, de még jobb fél óra a friss levegõn. Ez lehet egy séta a zöldségeshez, esetleg egy rövid ebédszünet hét közben, vagy akár egy kutyasétáltatás a parkban.


2. tipp: Mozogj! Bár ebben az idõszakban legszívesebben a takaró alatt kuporognál , erõt kell venned magadon, hiszen köztudott, hetente legalább 3-5 alkalommal szükségünk van napi fél óra mozgásra! Menj sétálni a barátokkal, fuss egyet a parkban, menj tánctanfolyamra vagy biciklizz el a boltba! A mozgás elüldözi a rossz hangulatot és sok boldogsághormont termel szervezeted számára!


3. tipp: Táplálkozz helyesen!
Fontos, hogy az õszi hónapokban is juttass sok vitamint és ásványi anyagot a szervezetedbe, így még energikusabbá válsz tõlük. Emellett ilyenkor nem árt egy kis kiegészítés is: az ásványi anyagok létfontosságúak a megfelelõ sejtmûködéshez, és a jó egészség kovácsai a hétköznapokban. A vas, a jód, a réz, a cink megannyi elem, mely segíti emellett a proteinek beépülését is a szervezetbe, ami kihat a hormontermelésre. Így mindez befolyásolja hangulatunk alakulását. Ne feledkezzünk meg a magnéziumról sem, mely növeli a stresszel szembeni ellenálló képességet. A szelénium pedig nemcsak jótékony antioxidáns, hanem szintén szerepet játszik a kedélyállapot szabályozásában. És ezzel még nem is teljes a lista...Az omega-3 zsírsav szintén befolyásolja a depresszió mechanizmusát, hatékony a kedélyzavarok megelõzésében. Persze gondolhatunk az eddig tárgyalt anyagok egyesítésére, természetes "fegyverként" való alkalmazására, megoldásként a tartósan nyomott hangulat enyhítésére - például stressz esetén az olyan antioxidáns hozzáadása az omega-3-hoz, mint a szelénium különösen ajánlott a jobb hatás elérése érdekében. (De ragyogó "koktél" lehet a jó alak megõrzésében is...)


depr2.jpg4. tipp: Járj társaságba! Találkozz sokat a számodra kedves emberekkel, nevessetek együtt és a rossz idõ miatt eszedbe se jusson lemondani a találkákat! Ne feledd, a megosztott öröm=dupla öröm, a megosztott bánat=félbánat!


5. tipp: Gondolkodj pozitívan! Ne írjad le az Õszt úgy, mint mindennek a vége, hiszen a természet ilyenkor mutatja egyik leggyönyörûbb oldalát: minden aranysárgában, barnában és vörösben pompázik! :-)