Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Befõzés - cukor nélkül? II. rész

A cikk megjelenési deje: 2008.09.29. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
eper2.jpgHa édesítõszerrel készítjük lekvárainkat, befõtteinket még fogyókúrában is bátrabban fogyaszthatjuk! „De a cukor a tartósításhoz is kell" - mondhatják sokan. Igaz, de nem csak a cukorral lehet elérni ezt a hatást, ezért nyugodt szívvel kiválthatjuk édesítõvel.

Fogjunk hozzá!


Ha lekvárt készítünk, jó érett gyümölcsöt vásároljunk, válogassuk át, és csak az ép, sérülésmentes gyümölcsöt használjuk fel, mert ellenkezõ esetben hamar elronthatja az egész mennyiséget.
Az édesítõszer mennyiségére több fellelhetõ információ van, de egy biztos: a saját ízlésünk szerint kell készítsük, ezt a mennyiséget kell eltaláljuk. Íme néhány arány, amit ajánlani szoktak:
- 5 kg gyümölcshöz 2 dl fõzésálló folyékony édesítõszer
- 1 üveg aljára 1-2 kávéskanál gyümölcscukor és 15-20 csepp fõzésálló folyékony édesítõszer

 

És íme, az interneten is fellelhetõ CUKORMENTES RECEPT, amit egy lelkes háziasszonytól származik:

Hozzávalók:
- Valamilyen gyümölcs (alma, cseresznye, meggy, körte, õszibarack, szeder vagy más) többször megmosva, lecsurgatva, tetszés szerint darabolva.
- Gyümölcscukor vagy/és folyékony édesítõ (én vegyesen szoktam)
- esetleg nátrium benzoát (nem kell feltétlenül, ha tisztán dolgozunk)
- Fehér gyümölcsökhöz (alma, körte, barack) citromsav vagy citrompótló 2-3 szem üvegenként, hogy ne barnuljon meg.
- Nem teszek bele fûszereket (szegfûszeg, citromhéj stb., mert ezeket nem lehet nagyon tisztítani, s ettõl elromolhat.
- Csavaros üvegek; egy nagy, 8-10 literes fazék, lehetõleg tetõvel.

 

Elkészítés:
Egyszerre 1 vagy két fazékkal dolgozom, 1 fazékba 5 üveg fér. Az üvegek aljára kevés vizet teszek a csapból, ezekbe teszem a gyümölcscukrot, (1-2 kávéskanállal) folyékony édesítõt, (15-20 cseppet). Édesebb gyümölcshöz (barack, cseresznye) kevesebb is elég (aki édesebben szereti, tehet bele többet).
Fehér gyümölcshöz a 2-3 citrompótlót, esetleg a nátrium benzoátot (nagyon keveset!! üvegenként 1-2 'kukacot').
Ezeket összelötyögtetem, hogy elolvadjon. Belehajigálom a megtisztított gyümölcsöt, kicsit a tenyeremben megütögetem, hogy több férjen bele, de ne legyen nagyon tömör. A csapból lassan teleengedem az üvegeket vízzel (0,5-1 centi hely maradjon csak).
Lezárom a csavaros tetõvel gondosan, s beleállítom a fazékba. Hideg vizet teszek rá, kb. háromnegyedéig érjen az üvegeknek. Letakarom, nagyon lassú tûzre teszem. Kb. 45 percig vagy 1 óra hosszat kell fõnie. Én 95-100 fokig szoktam hagyni, ilyenkor már kicsit bugyborékol a víz. Elzárás után a vízben hagyom kihûlni.
A csavartetõ alá nem kell semmi, van, aki alufóliát, celofánt tesz alá, ez szükségtelen! Én több éven át használom a tetõket, semmi bajuk, ha nem késsel feszegetjük le az üvegrõl. Aki nagyon biztos akar abban lenni, hogy nem romlik el, kiöblítheti a tetõket és megkenheti az üveg száját tiszta alkohollal. Eleinte én is így készítettem, de már nem teszem. 40-50 üvegbõl évente 1 szokott megromlani. Van kétéves befõttem is, ami jó még.

Érdemes kipróbálni!