Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Ázsiai ételek

A cikk megjelenési deje: 2011.03.22. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
wok-150.JPGAz eredeti ázsiai ételek picit mások, mint amit a hazai kínai éttermek kínálnak. Ezek már igazodtak a magyar ízléshez, és sajnos legtöbbször édesek, vagy nagyon olajosak (legrosszabb esetben mindkettõ). Pedig Ázsia országaiban számos olyan ételt készítenek, amikkel mi is színesíthetjük a sokszor egyhangú menünket.
Az ázsiai ételek nagy részére jellemzõ, hogy gyorsan elkészíthetõ. De mit is értek ázsiai konyhán? Elsõsorban a japán, kínai és indiai konyhamûvészetet.

Elõszeretettel alkalmazzák a Wok-ot, amiben néhány pillanat alatt elkészíthetõ a zöldség, hús. Annak köszönhetõen, hogy a zöldségeket csak néhány pillanatnyi hõhatás éri, a vitaminok- és ásványianyagok nagy része megmarad.

Kedvelt az erõs, karakteres fûszerezés. Sokszor készítenek csípõs ételeket, amik közismereten anyagcsere-fokozóak.

Az a jó az ázsiai ételekben, hogy annyi íz képes elkeveredni egyetlen ételben, hogy az szinte eufórikus élmény egy ízekre érzékeny ember számára. Hiszen érezhetünk-e más ételekben egyszerre édeset, csípõst, keserût?

sushi-150.jpgA japán ételekben sokszor találkozhatunk hallal, akár nyersen is. Ezeket csak akkor készítsük el, ha biztosan tudjuk, hogy friss halat sikerült vennünk, ellenkezõ esetben kellemetlen utóhatásai lehetnek a finom vacsorának.

Megosztok veletek pár receptet is, legelõször az indiai konyhából:


Halsaláta

Hozzávalók:
- 1 kg tisztított hal vékony szeletekre vágva
- mustár- vagy salátaolaj a sütéshez
- 2 ek. porrá zúzott mustármag
- 4 gerezd péppé zúzott fokhagyma
- 1 kicsi darab reszelt gyömbér
- 3 dl borecet
- 1 1 tk. só
- 25 dkg apróra vágott vöröshagyma
- 10 dkg zöld és piros csípõs paprika
- 1 ek. olaj
- 1-2 currylevél
- 1 tk õrölt koriandermag
- 1 tk. csípõs pirospaprika
- 1 tk. méz  (ez egy pár csepp folyékony édesítõszerrel is helyettesíthetõ)


Kevés felforrósított mustárolajban (vagy bármilyen olajban) süssük addig a halszeleteket, amíg ki nem száradnak. Ezután tegyük félre, keverjük össze a mustármagot, a fokhagymát és a gyömbért 3-4 evõkanál ecettel. Rakjuk tûzálló edénybe a megmaradt ecetet a sóval, vöröshagymával és hegyes paprikával. Lassú tûzön, lefedve pároljuk 10 percig. Forrósítsuk meg az 1 evõkanál olajat, tegyük bele az õrölt fûszereket, állandóan kevergetve pirítsuk 1-2 percig. Ezután rakjuk hozzá az ecettel elkevert fûszereket is. Pirítsuk még 1 percig.

Keverjük össze az ecetes hagymával és a szárazra sütött hallal. Tegyük üvegbe. Fedjük le. Hûtõszekrényben 2-3 napig eltartható. Hidegen fogyasztjuk.

 

Aztán következzen egy japán különlegesség:

Yakitori

Kis bambusz nyársakra húzott szósszal bekent csirke, vagy egyéb falatok.

Elõször el kell készítenünk a szószt. 2, 5 dl rizsbort forraljunk fel, majd tegyünk bele 4-5 ek. mézet (vagy folyékony édesítõszert). Ha feloldódott hozzáteszünk 1, 5 dl szójaszószt. Lassú tûzön addig fõzzük, míg fele mennyiség marad. Ha nem elég sûrû lehet bele keményítõt (vagy rizslisztet) tenni.

Ezután készítsük el a kis nyársakat. Készülhetnek csirkemellbõl, póréhagymából, májból. Parázs fölött (vagy grillsütõben) félig megsütjük, utána a szószba mártogatva folytatjuk a sütést. Ha kész meg lehet szórni sansho-val (vagy csípõs paprikával).
Az ázsiai ételek jellemzõen többféle fûszer felhasználásával készülnek, és nagyon összetett az ízviláguk. Tálaljunk hozzájuk barna rizst és salátát.
Kovács Judit
dietetikus