Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Az egészségünk õrzõje, a hagyma

A cikk megjelenési deje: 2012.02.16. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

vhagyma.jpgImádjuk, vagy csak ímmel-ámmal fogyasztjuk? Akkor is a hagyma az egyik legnagyszerûbb zöldség. Ha a zöldségek egyszer versenyeznének a legegészségesebb címért, akkor biztosan az élmezõnyben végezne, pedig elég sok igazán jó vetélytársa van.

A hagymáknak rendkívül sok fajtája van, gondoljunk csak a vöröshagymára, a lilahagymára, a póréhagymára és a fokhagymára, csak hogy a leggyakoribbakat említsem.

 

Most a vöröshagymáról szeretnék picit bõvebben mesélni.


Manapság az egyik legszélesebb körben használt zöldség és hagymafajta. A magyar konyha kihagyhatatlan alapanyaga. Nincs pörkölt hagyma nélkül. De a salátakedvelõknek is kiváló hozzávaló, mert olcsó, és télen is beszerezhetõ a finom, magyar hagyma.


A vöröshagyma Dél-nyugat Ázsiából származik. Hamar elterjedt a világ különbözõ tájain, de manapság is inkább a mérsékelt égövön termesztik.

 

A hagyma az egyik olyan zöldségünk, amelyiknek értékes hatóanyagai nem vesznek el hõ hatására. Régen sebek fertõtlenítésére, gyógyítására is használták. Gyermekkoromban még az én mamám is rákötötte a gyulladt sebemre a hagymát éjszakára. Emlékszem, gyönyörûen kitisztította a sebet, bár kellemetlen illata sokáig velem maradt.


De honnan is ered ez az illat? És miért ríkat meg minket mindig?


Amikor szeleteljük a hagymát, a sejtfalait megsértjük. A sejtekbõl kénvegyületek szabadulnak fel, amik a szemünk víztartalmával érintkezve kénsavvá alakul, ami csíp. Sokféle tippet olvashatunk, itt-ott, hogy hogyan kerülhetjük el a sírást, de sajnos, nekem még egyik sem segített, de azért szívesen megosztom veletek, hátha valamelyik mégis beválik. Régebben olvastam, hogy ha vizet tartunk a szánkban, az segít. Ez inkább vicces, de jelentem, nem vált be! Szintén vicces módszer, ha úszószemüveget veszünk fel. Garantáltan mûködik, de a nevetéstõl lehet elvágnám a kezem szeletelés közben.

 

A hagyma sajátos, maradandó illata felelõs azért, hogy bár szeretnénk, mégsem jó, ha minden étkezésre ezt eszzük, hiszen környezetünket igencsak zavarhatja korlátlan hagymaszeretetünk. Ajánlatos inkább vacsorára fogyasztani, mert akkor nap közben nem zavar senkit a palástolhatatlan hagymaillatunk. Ha a párunk is eszik legalább egy falatot, akkor már nem fogja kellemetlennek érezni.

 

A hagyma rengeteg áldásos hatással rendelkezik. Serkenti a vérkeringést, antioxidáns hatású anyagai felveszik a harcot az öregedéssel és akár a rákkal is. Rendkívül jó fertõtlenítõ, ezért betegség megelõzésére, vagy kezelésére különösen ajánlott fogyasztani. Jó hír még az is, hogy csökkenti a vérnyomást, megakadályozza a vérrögök keletkezését. Puffadás, és székrekedés esetén is hatásos, mert serkenti az emésztõrendszer mûködését.


Rengeteg vitamint (B1-,B2-,B3-,B6-,C-,E-,K-vitamin) és ásványi anyagot tartalmaz.


Nem ajánlott viszont a hagyma szoptatós anyáknak, és olyan betegségekben, amikor a gyomor-bélrendszerben gyulladás van.

 

Ráadásként leírok egy remek receptet.

 

 

Pirított hagymás melegszendvics

 

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
25 g reszelt, light trappista sajt
1-2 szelet teljeskiõrlésû kenyér
1 tk. olaj

 

Elkészítés:
A hagymaszeleteket pirítsuk meg az olajon teflonserpenyõben, majd halmozzuk a kenyérre. Szórjuk rá a sajtot, majd sütõben süssük addig, míg a sajt picit meg nem pirul.

 

A hagyma egyébként remekül grillezhetõ, és ha zabpehelyliszttel bepanírozzuk, akkor is fenomenális ízvilágot ad, akár húshelyettesítõként is.

 


Kovács Judit

dietetikus