Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Az ananászban rejlik a fogyás titka?

A cikk megjelenési deje: 2013.01.22. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

ananasz130.jpgMég most is tartja magát a nézet, hogy ha ananászt is beleveszünk a napi étrendünkbe, akkor könnyebben lefogyunk? Mi az igazság ebbõl? Erre keresem a választ a cikk további részében, és megmutatom, hogy még miért szeressük oly nagyon ezt az idénygyümölcsöt.

 

Az ananász egész évben kapható a boltokban, de idényét most éli. Én nagyon kedvelem friss édességéért, és magas telítõ értékéért. Kevés gyümölcs van, ami kis mennyiségben is ilyen jóllakottságot okoz, mint az ananász. 100 g-ban csupán 50 kcal-t tartalmaz. Ekkora mennyiségben 1,4 g rostot is találunk. Ez az emészthetetlen szénhidrát felelõs a jóllakottság-érzés gyors kialakulásához. Én 1-2 karikát szoktam javasolni tízórai vagy uzsonnára, természetesen friss ananászból. A konzerv ananászt, vagy az aszaltat jobb is, ha most rögtön elfelejtjük, mert a cukortartalmuk rendkívül magas.

 

Az ananász õshazája Közép és Dél-Amerika. A nemesi családok üvegházaiban már a 19. században megjelent hazánkban is. A vadon termõ változat gyümölcse ízetlen, és magot is tartalmaz. A termesztett fajták (ebbõl is van jó néhány) íze édes-savanykás, zamatos, és magtalanok. A dél-amerikai országokban likõrt is készítenek gyümölcsébõl, a levelét pedig régebben szövetkészítéshez is használták.

 

Bár a pucolásától sokan megijednek, nem is olyan bonyolult, mint aminek elsõre tûnik. Elõször is vágjuk le a levelekkel együtt a tetejét, majd óvatosan az alját. Ezután vágódeszkán függõlegesen tartva a gyümölcsöt vágjuk le az oldalsó héjat is. A boltban olyat válasszunk, aminek frissek a levelei, és az alja nem penészedik (sajnos, gyakran látni penészedõ gyümölcsöket).

 

Ehetjük csak magában, vagy gyümölcssaláta részeként, de sült húsokhoz is ajánlott. Süssük együtt a hússal, és meglátjuk, hogy a hús milyen puha lesz tõle. Ez azért van, mert az ananász egy bromelain nevezetû fehérjeemésztõ enzimet tartalmaz. Ezáltal nem csak a húsok ízére, állagára, de az emésztésünkre is jó hatással van.

 

A nyers ananásznak magas a C-vitamintartalma, ami jó hír azoknak, akik gyümölcsök és zöldségek fogyasztása által szeretnék elkerülni a náthát vagy az influenzát, de már esetleg ráuntak a narancsra vagy az almára (már ha lehet ilyet). Sajnos télen, hosszú hónapokig, szinte ugyanazon gyümölcsök állnak rendelkezésünkre, nem úgy, mint nyáron, ezért is fontos, hogy minél ötletesebben variáljuk, használjuk õket, mert aki nem elég lelkes gyümölcsfogyasztó, könnyen rájuk un.

 

És akkor nézzük...tényleg lefogyunk, ha ananászt is eszünk?

 Minden étel tartalmaz energiát, ezért fogyasztó ételek nem léteznek, csak fogyasztást elõsegítõ összetevõk. A fogyás kialakulhat az energia-bevitel csökkentésével (tehát összességében kevesebbet eszünk), amin igenis segíthet az ananász (és a legtöbb zöldség, gyümölcs), mert magas a rosttartalma, ami gyors és hosszan tartó telítettségérzést okoz a gyomorban. A vízhajtó hatása is okozhat rövid ideig súlycsökkenést, hiszen így csökken a szervezet víztartalma, ami a súlyunkon is meglátszik. De ez nem tényleges fogyás, ráadásul nem is jótékony. Nagy mennyiségû folyadék bevitelével érdemes visszaállítani az egészséges vízkészleteket.

 

Zsíremésztõ enzimrõl én nem tudok róla, csak a már említett fehérjebontó bromelain-t ismerjük. Egyik fogyókúrás program sem javasolja a fehérjék csökkentését, vagy elhagyását az étrendbõl, ezért nem egészségesek, hatásosak (ez enyhe kifejezés) azon szerek, kapszulák, amelyek fogyást ígérve az ananász fehérjeemésztõ enzimjét tartalmazzák. Maximum azt érjük el, hogy az izomzatunk épül le, ami való igaz, a mérlegen fogyásként fog látszódni. De tegyük fel magunkban a kérdést: a zsírpárnácskáinkat szeretnénk eltûntetni vagy a nehezen kidolgozott izomzatot? Az ananásszal nincs semmi baj, csak ne fogyasztószerként tekintsünk rá, hanem egyéb, egészségre egyébként igencsak jótékony hatású gyümölcsre. 

 

Az ananász, amellett, hogy finom, számos jótékony hatással rendelkezik. Ilyen a gyulladásgátlás, ami a szervezetben létrejövõ gyulladásokat szûnteti meg. A daganatok kialakulását is megelõzhetjük rendszeres fogyasztásával (ez szinte minden gyümölcsre igaz, nem csoda, hogy ennyire ajánlom!), sõt az áttétek kialakulását is lassítani képes.

 

Azoknak is javasolnám, akik emésztési problémákra, puffadásra, hasfájásra hajlamosak. Az emésztés elõsegítése révén, ezen panaszokon is enyhíteni képes. Ehhez, nincs más dolgunk, mint a problémás étkezésekhez 1-2 szelet friss ananászt is elrágcsálni.

 

Tanulság: Ne egy gyümölcstõl vagy egy „csoda hatóanyagtól" várjuk a hõn áhított fogyást, hanem étkezzünk egészségesen, változatosan, mértékkel, és éljünk aktív életet, így biztosan elõbb-utóbb látszani fog a kívánt hatás!

 

 

Kovács Judit

dietetikus