Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Ápoljuk, védjük a hajunkat! Ötletek a konyhából

A cikk megjelenési deje: 2011.06.07. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

plakat2.jpgItt a nyár, a meleg, a strandszezon, a nyaralások ideje! Újra több gyümölcsöt, zöldséget eszünk, így a bõrünk egészséges, hajunk csodás. Tart ez mindaddig, míg bele nem csobbanunk az elsõ medencébe, vagy nem fekszünk ki valahová napozni, hiszen a nap, a klór, a tengervíz, mind-mind szárítják, nedvességet vonnak el a hajtól. Ennek következtében elkezd töredezni, fakó lesz. Mit tehetünk, hogy ezt megelõzzük? Nem is olyan nehéz, csak nézz körül a konyhádban, és ápold finomságokkal a hajad!

Ha elõrelátók vagyunk, akkor hajunkat megvédhetjük a napsugárzástól, egy kalap vagy kendõ használatával. Ha kimegyünk a napra, vagy napozunk, akkor tegyük a fejünkre. Ha festett a hajunk, akkor mindenképp figyeljünk erre oda, hiszen a nap a hajszínt is kifakítja.

 

A klóros medencevíz, vagy a tengervíz után rögtön zuhanyozzunk le normál vízzel, így csökkenthetjük a só és a klór szárító hatását.
Ma már remek készítményeket lehet kapni a hajunkra is, amik UV védelemmel ellátva, táplálják, védik a hajunkat az erõs napsugárzástól.

 

Ha már bekövetkezett a nem várt probléma, és hajunk sprõddé, fakóvá, töredezetté vált, hetente legalább egyszer kényeztessük ápoló hajpakolással. Nem kell nagy pénzeket költenünk erre, elég csak szétnéznünk otthon, és pillanatok alatt már el is készíthetjük.

 

Ha száraz a hajad, készíts kakukkfûteát, amibe jól keverj el 1 db tojásfehérjét, hajmosás elõtt tedd a hajadra, jól szétoszlatva, és hagyd rajta fél órát. A tojásfehérje helyreállítja a haj szerkezetében létrejött elváltozásokat, a kakukkfû pedig selymesen puhává varázsolja tincseidet.

 

maszirozos_1.jpgRemekül táplálja a hajat az avokádó is. Jó érett gyümölcsöt válasszunk. Vájjuk ki a belsejét, pépesítsük össze, keverjünk hozzá pár csepp olíva, vagy szõlõmagolajat, és dolgozzuk jól rá a hajra. Tekerjük meleg törülközõbe a hajunkat, és hagyjuk rajta fél órát, majd mossuk meg ápoló termékekkel. Sampon mellett mindenképp használjunk balzsamot is. Ha megszáradt a hajunk a hajvégeket ápoljuk direkt erre a célra készült hajolajjal, de tehetünk rá olíva vagy szõlõmagolajat is, de a hajtöveket kerüljük el, különben hamar bezsírosodik.

 

viragos lany.jpgA kedvencem a mézes pakolás, hiszen nem csak jót tesz, de jó illata is van! A méz rengeteg fajta ásványi anyagot tartalmaz, melyek hozzájárulnak a haj regenerálásához. Antibakteriális hatással is rendelkezik, így segíthet elkerülni a fejbõr elfertõzõdéseit. Ez azért fontos, mert a klóros víz eltávolítja nem csak a bõrünkrõl, de a fejbõrrõl is a természetes védõréteget.


 

Keverjünk össze 1 evõkanál mézet, 1 tojásfehérjét, és fél deci olívaolajat. Kenjük rá a hajunkra, hagyjuk rajta, majd jól mossuk meg.

 

Ha kibírjuk, akkor az elõbbi pakolást egy éjszakára is a hajunkon hagyhatjuk. Törülközõbe csavarjuk a hajunkat és csak reggel mossuk meg.

 

Különféle gyógynövényekkel fokozhatjuk a haj ellenálló képességét a környezeti hatásokkal szemben. Fõzzünk ecetben 20 percig 150g csalánt, 20 g rozmaringot és 20 g fûszerpaprikát. Hagyjuk kihûlni, majd öntsük rá a hajunkra. Ne mossuk meg azonnal! Az ecet segít, hogy a hajunk nemcsak ellenálló, de fényes is legyen.

 

Táplálkozzunk egészségesen, hiszen a belsõ ápolásnál nincs fontosabb. Együnk teljeskiõrlésû gabonából készült pékárukat, amiknek magas a B- vitamin és réz tartalma. Mind a kettõ segít, hogy a hajunk fényes és egészséges legyen. Jót tesznek az olajos magvak és persze mindenféle zöldség és gyümölcs is!

 

 

Kovács Judit
dietetikus