Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Alvással az egészségedért!

A cikk megjelenési deje: 2010.05.10. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
sleeping-beauty-thumb130.jpgSokban él még az a téves elképzelés, miszerint az alvás csupán egy üresjárat, amikor az ember agya kikapcsol, és a teste pihen. A munkával, iskolával, családdal, háztartással kapcsolatos feladataink elvégzése utáni nagy rohanásban így az alvás másodlagos dolognak tûnik. Most megtudhatsz mindent az alvásról, a jótékony hatásairól, mit kell tenned a nyugodt pihenésért, hogy frissen, kipihenten ébredj, végül összeszedtünk - és meg is cáfolunk néhány alvással kapcsolatos tévhitet is!

 Az alvás jótékony szerepe
Azonban kutatások bebizonyították, hogy alvás közben számos alapvetõ fontosságú dolog történik a szervezetben, ami segít megõrizni egészségünket, és hozzájárul ahhoz, hogy a lehetõ legjobban teljesítsünk a napi feladataink ellátásában. Az agyunk alvás közben ugyanis keményen dolgozik azon, hogy karbantartsa és formálja a tanuláshoz, ötletekhez, dolgok átlátásához szükséges csatornákat. Elegendõ alvás nélkül nem vagyunk képesek megfelelõen figyelni, összpontosítani, és elég gyorsan reagálni. Mindamellett, hogy a kialvatlanság hangulati problémákat okozhat, egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a krónikus alváshiány növeli az elhízásra való hajlamot, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a fertõzések kialakulásának kockázatát is!

 

alvas200.jpgSajnos az emberek az alvás jótékony hatásai ellenére keveset alszanak, napjaink rohanó világában inkább az alvás idejébõl spórolunk, ha nem tudunk végezni mindennapi tevékenységeinkkel. Bár a közhiedelem szerint az ember rá tud szokni a rövid (6 óránál rövidebb) alváshoz mindenféle következmények nélkül,a kutatók szerint viszont egy felnõttnek legalább 7-8 óra alvás szükséges ahhoz, hogy kipihentek legyenek. A közvéleménykutatások szerint napjainkban az átlag felnõtt ember kevesebb, mint 7 órát alszik naponta, és az ébren töltött idõ több, mint egyharmadában álmos, ami olyan sok idõ, hogy zavarja a munkájában, és a társasági életében.

De vajon mennyi alvás lenne elegendõ?
Erre a kérdésre amerikai alváscentrumok készítettek ajánlásokat:
csecsemõk/gyermekek: 17 - 18 óra naponta,
4 éves kortól: 10 - 12 óra naponta,
10 éves kortól: 9 - 10 óra naponta,
18 éves kortól: 8 - 9 óra naponta,
30 éves kortól: 7 - 8 óra naponta,
60 éves kortól: 6 - 7 óra naponta.


Nem csak a mennyiség, a minõség is fontos!
Emellett egy másik tanulmányból kiderült, hogy az emberek manapság nem csak keveset alszanak, hanem az alvásuk kevésbé pihentetõ, aminek az eredménye az, hogy fáradtan kelnek fel reggelente és az egész napjukat ingerlékenyebben töltik, kevésbé tudnak koncentrálni, még annak ellenére is, hogy elegendõ számú órát töltöttek alvással. Ez a "pihenésszegény alvás" számos betegségben is szerepet játszik, mint a szívbetegségek, a depresszió és a diabétesz.


Alvással az elhízás ellen!

alvas4200.jpgA legújabb kutatások rendkívül érdekes összefüggést fedeztek fel az alvás és az elhízás között: ezek szerint az elégtelen mennyiségû alvás az agyban változásokat eredményez, ami pedig a hormonok elválasztásának abnormális megváltozásához vezet, mely közrejátszik jó néhány egészségügyi probléma, például az egész napos álmosság, a gyors hangulatingadozás, a depresszió, a nagyobb éhségérzet kialakulásában, ami pedig újabb alvászavarokat okoz, és így bezárul az ördögi kör.
A kutatás szerint a normál súlyú emberek naponta átlagosan 16 perccel alszanak többet, mint a túlsúlyosak. Ez pedig azt jelenti, hogy az egy éjszakára jutó alvásidõ akár 20-30 perccel való megnyújtása segíthet a súlyfeleslegtõl való megszabadulásban!

A nyugodt alvásért, az energikus mindennapokért:

Összegyûjtöttük a legfontosabb tényezõket, melyek segítenek elérni, hogy minden napunkat kipihenten és energikusan kezdjük:

  • A naponta végzett testmozgás az egészséges alvás egyik közismert kulcsa, azt azonban kevesebben tudják, hogy az edzést az elalvás elõtt 5 - 6 órával érdemes végezni.

  • Ne zsúfoljuk annyira túl a napjainkat, hogy ne maradjon idõ lazításra. A pihenés, az olvasás és a zenehallgatás egyaránt az elalvás elõtti szertartás része kell hogy legyen.

  • Vegyünk forró fürdõt lefekvés elõtt: a forró fürdõ utáni testhõmérséklet csökkenés miatt álmosabbnak érezzük magunkat, maga a fürdõ pedig megnyugtatja, ellazítja az embert.

  • Kerüljük az alkoholt: sokan gondolják, hogy egy ital elfogyasztása elalvás elõtt csak segíthet, valójában azonban a mély alvás, és a gyors szemmozgás szakaszától foszt meg, éber álomban tartva bennünket.

  • Válasszuk a legmegfelelõbb helyszínt alvásunkhoz: szabaduljunk meg mindentõl, ami eltereli a figyelmünket az alvásról, ami zajt kelthet, ami erõs fényt ad. Enyhén hûvös szobában kellemesebb az alvás, mint a melegben. A tv, a számítógép szintén zavaró eszközök lehetnek. Egy kényelmes ágymatrac és párna biztosíthatja nyugodt álmokat. Ha úgy érzi, fekvõhelye nem megfelelõ a pihentetõ alváshoz, ismerje meg a Demko Feder Biomatracokat, melyeket a különleges ágybetét szisztéma mellett magas fokú személyre szabottság is jellemez, ezzel garantálva az ideális alvás feltételeit. Katt ide!

  • Ne feküdjünk ébren az ágyban: ha több, mint 20 perce ébren forgolódunk, és nem tudunk elaludni, akkor keljünk föl és fogjunk hozzá valami megnyugtató tevékenységhez, míg ismét el nem álmosodunk. Az idegesítõ érzés, hogy nem sikerül elaludni, csak még jobban megnehezíti az elalvást.

  • Hosszantartó alvásproblémák esetén forduljunk orvoshoz: ha hosszú ideig rendszeresen fáradtnak érezzük magunkat napközben, még annak ellenére is, hogy a fenti szabályokat betartva eleget aludtunk, akkor elképzelhetõ, hogy alvászavarunk van. Egy jó háziorvos vagy alvásspecialista ebben az esetben sokat segíthet.

Végezetül összeszedtünk néhány alvással kapcsolatos tévhitet:

1. A szunyókálás csupán elvesztegetett idõ
alvas1.jpgHabár egy szundítás nem helyettesíthet egy pihentetõ éjszakai alvást, rendelkezhet ugyanazzal a jó tulajdonsággal, mégpedig, hogy képes helyreállítani a fáradtság okozta teljesítményromlást, ami a hiányos éjszakai alvás miatt lép fel. Érdemes délután háromnál hamarabbra idõzíteni ezeket a pihenõket, és egy óránál kevesebbet szánni a délutáni alvásra, mert ennél hosszabb idõ után már nehéz fölkelni és ismét munkába lendülni.


2. A hétközben elvesztett alvásidõt a hétvégén egyben be lehet pótolni
Az alváshiányt valamennyire lehet pótolni egyszerre, de azért nem teljesen. Ezzel a taktikával nem lehet a hétközben elveszett pihenés idõ miatti teljesítménycsökkenést helyrehozni; sõt, ez csak megzavarhatja az ember biológiai óráját, így nehezebb lesz vasárnap este idõben elaludni, hétfõn reggel pedig idõben fölkelni.

3. A horkolás az alvás természetes velejárója
A horkolás gyakori jelenség, fõleg az öregedés elõrehaladtával. Egyre több kutatási eredmény utal arra azonban, hogy az éjszakai horkolás fáradtságot okozhat napközben, és hajlamosabbá tehet a diabéteszre, valamint bizonyos szívbetegségekre.

4. Azok a gyerekek, akik éjszaka nem alszanak eleget, napközben fáradtnak fognak tûnni
A felnõttekkel ellentétben azok a gyerekek, akik éjjel nem alusszák ki magukat, napközben általában aktívabbnak tûnnek, mint normális esetben. Ilyenkor nehezebben is tudnak figyelni és megfelelõen viselkedni. Ezt gyakran vélik a szakemberek figyelemhiányos hiperaktivitásnak, és félrekezelik õket.