Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

A tavasz elsõ adománya, a retek

A cikk megjelenési deje: 2012.04.11. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

honapos retek.jpgA hosszú tél, és a spanyol zöldségek után végre itt a tavasz elsõ adománya, a retek. Friss, finom, hazai. Milyen összetétellel rendelkezik? Tudj meg néhány érdekességet róla, és egy igazán különleges receptet is megosztok veletek!

 

Õszintén bevallom, én személy szerint nem rajongok a retek ízéért, de például salátában nagyon szívesen fogyasztom. Ezt ajánlom azoknak is, akik, erõs, kesernyés íze miatt szintén lemondanának errõl az egyébként nagyon egészséges zöldségfélérõl.


A reteknek rengeteg fajtáját megtalálhatjuk a piacokon, ha meg esetleg nincs friss, akkor retek csírát is használhatunk, aromája ugyanaz, mint a kifejlett zöldségé.


A hónapos retek a tél végén az elsõ friss zöldségünk. Ez március-áprilisban kapható, színe élénkpiros, és kisméretû a gumója. A klasszikus, nyári reteknek ennél egy picit nagyobb a gumója. Így tudjuk megkülönböztetni.


A jégcsapretek fehér színû, és répa alakú. Ennek egy fajtája a daikon, vagy kínai retek. Ezt inkább télen fogyasszuk, mert akkor a legfinomabb.

 

El se hinnénk, de évezredek óta termesztik Kelet- Ázsiában. Talán ezért is van az, hogy ott más fajtájú retekkel is találkozhatunk (elõbb említett daikon). A görögök egyenesen odáig mentek dicsõítésében, hogy az istenek eledelének tartották.

 

Gyógynövénynek a fekete retket tartják, de természetes az összes retek magas vitamin-és ásványi anyag tartalommal rendelkezik, csak ez a fajta kicsit kiemelkedik a többi közül.


Kéntartalmú vegyületeket tartalmaz. Ez adja csípõs ízét is. Az a kéntartalom az epetermelést fokozza, így segíti az emésztést, ami így húsvét tájékán igencsak ránk fér. Aki epekõre hajlamos, mert esetleg volt már, vagy a családban többeknél volt vele probléma, annak mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztania, mert ezzel megelõzhetõ az epekõ kialakulása, hiszen nem hagyja pangani az epefolyadékot az epehólyagban. Ha epekövünk van, akkor viszont ajánlatos kerülni, mert súlyos görcsöket okozhat.


A retek elsõsorban B1-és C-vitamin tartalmaz. A leveleknek is magas a tápanyagtartalmuk, de ezt kevesen fogyasztják, pedig érdemes lenne. Bele lehet fõzni levesbe, vagy petrezselyemszerûen belerakni ételekbe. Magas a folsavtartalma. Talán, ha nem is sokszor, de biztos mindenki találkozott már a következõ mondással: „reggel méreg, délben étek, este orvosság". Mit is jelent ez? A kéntartalmú vegyületek hatására utal. A reggel éhgyomorra elfogyasztott retek irritálhatja gyomrot, ami kellemetlen érzést okoz.

 

A retek egy elég kemény állagú zöldség, ezért minden kreatív konyhatündér álomalapanyaga, mivel rendkívül szépen formázható. Készíthetünk belõle virágot, katicát, igazából, szinte bármit, amit a fantáziánk, kézügyességünk megenged. Nagyon szépen díszíthetünk vele egy tál ételt, salátát, szendvicset.

 

Retekleveles pestos-s tészta

 

Ebben a receptben a retek minden részét felhasználjuk. Ehhez válasszunk olyan növényt, amin frissek a levelek.

 

Hozzávalók 4 fõre:


1 csomag retek levele
2 gerezd fokhagyma
3 ek extra szûz olíva olaj
bors, só (csipet)
500 gramm durumtészta (penne)
1 csomag retek
3-4 szál újhagyma
Ízlés szerint tehetünk még hozzá bazsalikomot is.

 

Elkészítés:
A tésztát fõzzük meg sós vízben. Ha megfõtt, locsoljuk meg olíva olajjal, így nem ragad össze, és ízletesebb is lesz.
A leveleket alaposan mossuk meg, majd csurgassuk le róla a vizet. A leveleket, a fokhagymát, 3 ek olíva olajat, egy pici sót, borsot tegyük bele a turmixgépbe, és turmixoljuk apróra.
Vágjuk negyedbe a retkeket, és daraboljuk össze a az újhagymát.Egy serpenyõben melegítsünk egy pár csepp olajat, és ezen forgassuk át a hagymát és retket.
A meleg tésztára tegyük rá a pesztót, és a sült zöldségeket. Finom, ízletes. Én parmezán sajttal is megbolondítanám.


Ízletes, gyors, bár elsõre kissé furcsa. Jó étvágyat hozzá!

 

Kovács Judit
dietetikus