Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

A rák ellenszere: a paradicsom

A cikk megjelenési deje: 2012.07.05. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

koktelpari.jpgIgazi paradicsomrajongó vagyok. Lehet, hogy megment a ráktól, de én nem ezért imádom. Lehet-e nem kedvelni, egy fokhagymás olívaolajon átfuttatott koktélparadicsomot, amit összekeverünk durumtésztával, majd parmezánt reszelünk rá? Kétlem. Igazi ízorgia, ha lehet így mondani.

 

A paradicsomok királynõje a koktélparadicsom. Kicsi (egészben be lehet kapni), és nagyon ízes, édes, egyszerûen fenséges! Imádom! Ha egy kicsit is kedveled, kérlek, olvasd tovább, igyekeztem, számos érdekességet összegyûjteni róla.

Az örök kérdés, hogy zöldség vagy gyümölcs? Botanikai szempontból a paradicsom gyümölcs, technikailag bogyós gyümölcs, jogilag zöldség. Azért kategorizálták zöldségként, mert zöldségként használjuk fel.

 

parifajtak.jpgRengeteg fajtája ismeretes. Számunkra ez leginkább alakbeli különbséget jelent. Lehet hosszúkás, kerek, kicsi, nagy.
A paradicsomot Európában a XVI-XVII. században kezdték el termeszteni. Õshazája Közép- és Dél-Amerika. Magyarországon csak a 19. század végén terjedt el.
Magas a víztartalma, ezért kalóriatartalma is rendkívül alacsony.

 

Talán már sokan hallották, hogy gazdag likopinban. A likopin, egy karotinoidfajta, amelynek fontos szerep jut a rákmegelõzésben. Akik hetente 10 adag paradicsomot ettek, 45%-kal kisebb arányban fordult elõ prosztatarák, mint azoknál, akik csak hébe-hóba fogyasztották. A rák terjedését is képes lassítani, ezt állapították meg a kutatók. Komoly bizonyítékok vannak arra vonatkozóan is, hogy a gyomor-és tüdõrák ellen is hatékony. Sõt egyes kutatások szerint a hasnyálmirigyrák, a vastagbélrák, a nyelõcsõrák, a szájrák, a mellrák, és a méhnyakrák ellen is védelmet nyújthat.
A likopin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, megvédi a sejteket a szabadgyököktõl. Csökkenti a szívroham kialakulásának a kockázatát.

 

Azt azonban tudnunk kell, hogy a karotinoidok, így a likopin is zsírral együtt tud hasznosulni, ezért érdemes olívaolajat, vagy valamennyi zsiradékot tartalmazó ételt fogyasztani hozzá.

 

Emellett tartalmaz luteint is. Ha máshonnan nem is, de a vitaminok reklámjaiból ismerõs lehet ez az anyag. A lutein rendkívül fontos a szem egészsége szempontjából. Megelõzi a sárgafolt elsorvadását, mely a felnõtteknél kialakuló vakság elsõ számú oka., és segít a látás javításában.

 

Rendkívül jó C-vitamin forrás, ezért érdemes nem csak paradicsom szószként, hanem frissen is fogyasztani. A C-vitamin ugyanis hõérzékeny.

 

Ráadásként megosztom az egyik kedvenc receptemet. Egyszerû, 2-3 perc alatt kész, rendkívül finom. Vendégvárónak is jó ötlet.

 


Paradicsomos Brushetta

 

Hozzávalók 4 személyre:
Pár szelet vékonyra vágott kenyér vagy bagett
10 dkg olíva olaj,
1 gerezd fokhagyma
10 dkg paradicsom
Friss bazsalikom, só, bors


Elkészítés:
A kenyeret vagy bagettet megpirítjuk. Szétnyomjuk a fokhagymát, ezt összekeverjük az olajjal. Meghámozzuk a paradicsomot (én nem szoktam meghámozni), és apróra vágjuk. A bazsalikomot felaprítjuk. A pirítósra rákenjük a fokhagymás olajat, ráhelyezzük az apróra vágott paradicsomot és megszórjuk friss bazsalikommal.
Én szoktam belevágni lilahagymát is. Az egészet összekeverem, és úgy halmozom a pirítósra. A lilahagymánál figyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon csípõs.


Itt a szezon, együnk friss, finom paradicsomot, minél többet!

 

Kovács Judit
dietetikus