Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

A nyár utolsó felvonása, a szilva

A cikk megjelenési deje: 2010.08.26. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szilva_3.jpgA szilva kellemes édeskés ízével, mindenki szívébe belopja magát. De nemcsak ezért szeretjük, hanem méregtelenít, elõsegíti a normális emésztést, antioxidáns és még sorolhatnám. Na de nézzük meg kicsit részletesebben, miért is jó, ha naponta fogyasztjuk azt a kitûnõ gyümölcsöt!

Rengeteg fajtája létezik, ezzel együtt nagyon sok ízvilág közül válogathatunk. Vannak savanyúak, édesek és persze ezek közötti átmenetek. De nemcsak ízben, de állagban, nagyságban, színben is különböznek. Érdemes kipróbálni minél több fajtát, így változatossá tehetjük étrendünket, és mégis mindegyikbõl megkapjuk a szilvára jellemzõ jótékony tulajdonságokat.

szilva1.jpgA szilva a Közel-Keletrõl és a Földközi- tenger keleti medencéjébõl származik.
Magas rosttartalma révén csökkenti a bélrák kialakulásának esélyét, segít a megfelelõ testsúly elérésében, megtartásában.
100 gramm szilva 60 kalóriát és 13 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ehhez képest 100 gramm aszalt szilvában 270 kalória és 62 gramm szénhidrát van.


Magas az A-vitamin, C-vitamin, kalcium és vastartalma. Ez még kifejezettebb az aszalt szilvában, hiszen abban mindezt koncentráltan találjuk. Persze vigyázzunk, hiszen ez a cukrokra, ezáltal a kalóriákra is igaz.

 

A Journal of the Americam College of Nutrition-ben megjelent tanulmány szerint a szilva rendelkezik a gyümölcsök között a legmagasabb antioxidáns tulajdonsággal. Az antioxidánsokról ugyancsak olvashattok az oldalon részletesen.

 

Enyhe nyugtató hatással is rendelkezik, tehát segíthet a nyugtalanság, koncentrációs zavar, depresszió esetén. Stresszoldó hatását kipróbálhatjuk, ha 1 hétig napi 20 dkg szilvát fogyasztunk kúraszerûen. Garantáltan elûzi az ideges nyugtalanságot és a depressziós hangulatot.

 

Aki hajlamos a betegségeket rendszeresen elkapni, annak kifejezetten ajánlott rendszeresen fogyasztania, hiszen erõsíti a sejthártyát, ami által a kórokozók nehezebben jutnak be a sejtbe. Érdemes óvodás, vagy óvodába készülõ gyermekeknek is adni, hiszen ott nagyon sok fertõzés fenyegeti õket, amikhez még nem elég erõs az immunrendszerük, ezért elõfordulhat, hogy rendszeresen betegek lesznek. A szilva, aszalt szilva folyamatos fogyasztásával ez megelõzhetõ, vagy legalábbis jobbíthat a helyzeten, a hamarabbi gyógyulás révén.

 

aszalt szilva.jpgAz aszalt gyümölcs télen is rendelkezésünkre áll, és a gyerekek és a felnõttek is nagyon kedvelik. Sokan, elõszeretettel fogyasztják az aszalt szilvalevet, hogy emésztésüket karban tartsák. Az biztos, hogy sokaknak segít, hogy rendszeresen felkereshessék a mellékhelyiséget, ami egyáltalán nem mellékes a komfortérzet és a méreganyagok távozása miatt sem.

Vízhajtó hatása révén szintén fontos szerepe van a méreganyagok kiürítésében, a szervezet tisztításában.

 

Aszalt szilvát mi is készíthetünk aszaló gépben vagy a sütõben. Arra figyeljünk oda, hogy csak kis szemû szilvákkal dolgozzunk, különben tönkremegy.

 

Amíg van friss, fogyasszuk naponta a szilvát, az után jöhet a napi pár darab aszalt változat, hogy hozzásegítsen minket egészségünk megõrzéséhez.


Kovács Judit
dietetikus