Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

A nõk ellensége- a vashiány

A cikk megjelenési deje: 2011.04.12. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

vashiany.jpgFáradtság, levertség, sötét karikák a szem körül? Ha nem kialvatlanságról van szó, akkor elsõsorban vashiányra kell gondolnunk, mely elsõsorban a nõket és a tinédzsereket fenyegeti.

 

 

 

 

A vas nélkülözhetetlen a szervezet számára. Nélkülözhetetlen a vér egyik összetevõjének, a hemoglobinnak a képzõdéshez. A hemoglobin végzi az oxigén szállítását a véren keresztül a tüdõbõl a szövetekhez. A testünkben körülbelül 4 gramm vas (Fe) van.


Táplálékainkban két féle vas található, az egyik a ferro-vas, a másik, a ferri-vas. Az állati eredetû vas sokkal jobban szívódik fel. Ezekbõl az élelmiszerekbõl kb. a vas 15%-a , a növényekbõl a vas 3-8 %-a szívódik fel.


Ha magas vastartalmú ételt eszünk, akkor érdemes olyan ételt társítani mellé, ami magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, így a vasfelszívódás sokkal hatékonyabb lesz, hiszen a C- vitamin segíti a vas felszívódását a bélrendszerben.


Azt, hogy mennyi vas szívódik fel, az határozza meg, hogy mennyire van éppen szüksége a szervezetnek. Tehát, hiába eszünk állandóan magas vastartalmú dolgokat, ha nincs is akkora mennyiségre szükségünk, hiszen nem fog felszívódni.


A felszívódást gátolhatja a magas réz-, cink- mangánbevitel és az étel fitát tartalma. Ilyen anyagot tartalmaz például a spenót. Hiába van a spenótban nagyobb mennyiségû vas, nem fog jól hasznosulni, hiszen megakadályozza ebben a fitát.


Vashiány akkor alakulhat ki, ha megnövekszik a szükségletünk, vagy vérveszteség ér bennünket, vagy nem megfelelõ a vasbevitelünk.


A vashiány jelei: fertõzésekkel szembeni csökkent ellenálló képesség, fáradtság, sápadt bõrszín, szem alatti sötét karikák, és akár tanulási nehézségek is jelentkezhetnek.

 

Napi ajánlott vasbevitel
Életkor                                Vasszükséglet (mg)
csecsemõ, gyermek: 0-6 hó         6

7 hó-3 év                                    8

4 év-10 év                                 10

fiúk, férfiak 11 év-60 év             12

lányok, nõk 11 év-60év              15

 

A fenti táblázat alapján elmondható, hogy a legnagyobb a vasszükséglet a nõk termékeny korszakában, hiszen ilyenkor a menstruáció által rengeteg vasat veszítenek, amit pótolni kell. Sokszor elõfordul még tinédzser korban, amikor a gyermek sokat nõ, és ezt a vaskészletei, vérállománya nem tudja követni. Ilyenkor különösen oda kell figyelni a megnövekedett vasszükségletre.

 

Néhány étel vastartalma


Megnevezés                             Vas (mg/100 g)

búzakorpa                                12

szárazbab                                  7

lencse                                        5

Bakonyi barna kenyér                  2,1

fehér kenyér                               0,98

bimbós kel                                  1,20

paraj                                           2,9

sóska                                          1,6

birsalma                                      1,1

ribizli                                         4,5

mák                                           15

házinyúl                                       4

marhahús                                     1,6

sertéshús                                      1

sertésmáj                                    10

kenõmájas                                    2,6


hus.jpgFokozott vasellátottság elõsegítésére elsõsorban állati eredetû termékek javasoltak (pl. marhahús, vadhús, bensõségek). Természetesen vegetarianizmust követõk is tudják biztosítani a vasbevitelüket, de számokra ez sokkal nagyobb odafigyelést igényel.


 

 

Aki vashiányban szenved, mindenképp fokozza a C-vitamin bevitelét, legalább napi 500 mg-ra. Fogyasszon több vörös húst (ez nem egyenlõ a zsíros hússal), magas vastartalmú zöldségeket, gyümölcsöket. Figyeljünk oda, hogy amikor ilyeneket eszünk, ne igyunk zöld- vagy feketeteát, mert ezek is megakadályozhatják a vas egy részének felszívódását.

 

Vegetáriánusok is emeljék meg a C- vitamin bevitelüket, és próbáljanak minél több magas vastartalmú zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani akár napjában többször is.

 

Ha kiemelkedõen magas (több, mint napi 18 gr) az étrendünkben a rostbevitel, akkor oda kell magunkra figyelnünk, hiszen hiába az egyik legegészségesebb dolog a rost, megakadályozza a vas felszívódását. Ez nem azt jelenti, hogy hanyagoljuk a teljeskiõrlésû termékek fogyasztását, hanem hogy ha ilyeneket eszünk, akkor növeljük meg a magas vastartalmú ételek fogyasztását is.

Kovács Judit
dietetikus