A narancs ilyen tájban a mindennapi étkezéseink része. Legalábbis a legtöbb ember számára. Szeretjük a levét, de a finom édeskés, nedvdús gyümölcscikkelyeket is. Illatával megörvendeztetheti az egész családot. Felkarikázva, leszárítva és felfûzve, az otthonunk dísze lehet. Sokféle felhasználási lehetõsége miatt telente szívesen vásároljuk. De tudjuk-e eredetileg honnan származik, és hogy milyen jótékony tulajdonságai vannak?
Eredetileg Délkelet- Ázsia melegebb vidékeirõl, Dél-Kínából származik. Erre talán nem is gondolnánk, amikor a zöldségesnél válogatunk közüle, hiszen számunkra a narancs összeforrt a mediterrán, Földközi-tenger partvidékének dimbes -dombos tájaival. Pedig eredetileg, nem is itt termett, hanem a mai Dél-Kína területén.
Magas C-vitamin tartalma valószínûleg, a legtöbb ember számára ismert. 1 narancs fedezi a jelenleg érvényben lévõ napi ajánlott beviteli mennyiséget. Ez jelenleg 60 mg.
Recept:
Ezt a receptet akár az ünnepi asztalra is megvalósíthatjuk, mivel jellege, aromái abszolút megfelelnek a karácsonyi menü követelményeinek. A receptet megtalálhatják a Béres Alexandra Ízek a paradicsomból címû kötetben is.
Narancsos, gyömbére csirkemell sült barnarizzsel
Narancsos, gyömbéres csirkemell
4 csirkemell
2 narancs
Kis darab friss gyömbér
2-3 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem
2 evõkanál növényi olaj
½ citrom leve
½ chilipaprika
1 evõkanál szójamártás
Bors
Só
Sült barna rizs
2/3 csésze barnarizs
¼ csésze zöldborsó
2 evõkanál növényi olaj
1 gerezd fokhagyma
3 evõkanál világos szójaszósz
6 szem gomba
¼ szál póréhagyma
4 tojás
½ közepes sárgarépa
Só
A barna rizst sós vízben megfõzzük, majd leszûrjük.
A körethez apróra vágjuk a gombát és a póréhagymát, a sárgarépát, majd wokban, a zúzott fokhagymával együtt az olajon megpirítjuk, végül hozzákeverjük a zöldborsót. A zöldségeket a wok szélére húzzuk, közepébe beleöntjük a felvert tojásokat, hozzáadjuk a szójaszószt, és folyamatosan kevergetve megsütjük. Végül belekeverjük a zöldségeket és a megfõtt rizst, és rövid ideig még együtt pirítjuk.
A csirkemelleket felszeleteljük és bepácoljuk. Ehhez összekeverjük az olajat fél citrom és két narancs levével és a reszelt héjával, az apróra vágott gyömbérrel, sóval, borssal, petrezselyemmel, és kevés apróra vágott chilivel, valamint az összezúzott fokhagymagerezdekkel. A csirkemelleket 1-2 órára a pácba tesszük, közben néha megforgatjuk. A hússzeleteket a páclébõl kivéve közepes tûzön, grillen vagy sütõlapon, a páclével folyamatosan kevergetve megsütjük. A megmaradt pácléhez kevés szójaszószt adunk, felforraljuk, és ezzel a mártással tálaljuk a csirkét.
A narancs kiváló kiegészítõje lehet bármelyik húsfajtának. Ki ne hallott volna a narancsos kacsáról, ami egyszerûen fenséges.
Használjuk, együk bármelyik formátumában, abban biztosak lehetünk, hogy az illata a lelkünket, a húsa a testünket táplálja.
Egy narancsban majdnem 170-féle rákellenes összetevõt találhatunk. Emellett 3,4 gramm rostot is tartalmaz, ezzel is hozzájárulva a napi rostbevitelhez fedezéséhez, ami pedig nélkülözhetetlen a megfelelõ emésztéshez.
Illesszünk be tízóraira vagy uzsonnára egy-egy narancsot! Magas folyadéktartalma következtében frissítõ hatással rendelkezik, és máris könnyebben megy a tanulás vagy a munka.
Kovács Judit
dietetikus