Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

A narancs

A cikk megjelenési deje: 2010.12.16. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

narancs tal.jpgA narancs ilyen tájban a mindennapi étkezéseink része. Legalábbis a legtöbb ember számára. Szeretjük a levét, de a finom édeskés, nedvdús gyümölcscikkelyeket is. Illatával megörvendeztetheti az egész családot. Felkarikázva, leszárítva és felfûzve, az otthonunk dísze lehet. Sokféle felhasználási lehetõsége miatt telente szívesen vásároljuk. De tudjuk-e eredetileg honnan származik, és hogy milyen jótékony tulajdonságai vannak?

 

 

 

sok narancs.jpgEredetileg Délkelet- Ázsia melegebb vidékeirõl, Dél-Kínából származik. Erre talán nem is gondolnánk, amikor a zöldségesnél válogatunk közüle, hiszen számunkra a narancs összeforrt a mediterrán, Földközi-tenger partvidékének dimbes -dombos tájaival. Pedig eredetileg, nem is itt termett, hanem a mai Dél-Kína területén.

Magas C-vitamin tartalma valószínûleg, a legtöbb ember számára ismert. 1 narancs fedezi a jelenleg érvényben lévõ napi ajánlott beviteli mennyiséget. Ez jelenleg 60 mg.

 

Recept:

Ezt a receptet akár az ünnepi asztalra is megvalósíthatjuk, mivel jellege, aromái abszolút megfelelnek a karácsonyi menü követelményeinek. A receptet megtalálhatják a Béres Alexandra Ízek a paradicsomból címû kötetben is.


Narancsos, gyömbére csirkemell sült barnarizzsel


Narancsos, gyömbéres csirkemell

 4 csirkemell
 2 narancs
 Kis darab friss gyömbér
 2-3 gerezd fokhagyma
 1 csomag petrezselyem
 2 evõkanál növényi olaj
 ½ citrom leve
 ½ chilipaprika
 1 evõkanál szójamártás
 Bors
 Só


Sült barna rizs

 2/3 csésze barnarizs
 ¼ csésze zöldborsó
 2 evõkanál növényi olaj
 1 gerezd fokhagyma
 3 evõkanál világos szójaszósz
 6 szem gomba
 ¼ szál póréhagyma
 4 tojás
 ½ közepes sárgarépa
 Só


A barna rizst sós vízben megfõzzük, majd leszûrjük.
A körethez apróra vágjuk a gombát és a póréhagymát, a sárgarépát, majd wokban, a zúzott fokhagymával együtt az olajon megpirítjuk, végül hozzákeverjük a zöldborsót. A zöldségeket a wok szélére húzzuk, közepébe beleöntjük a felvert tojásokat, hozzáadjuk a szójaszószt, és folyamatosan kevergetve megsütjük. Végül belekeverjük a zöldségeket és a megfõtt rizst, és rövid ideig még együtt pirítjuk.
A csirkemelleket felszeleteljük és bepácoljuk. Ehhez összekeverjük az olajat fél citrom és két narancs levével és a reszelt héjával, az apróra vágott gyömbérrel, sóval, borssal, petrezselyemmel, és kevés apróra vágott chilivel, valamint az összezúzott fokhagymagerezdekkel. A csirkemelleket 1-2 órára a pácba tesszük, közben néha megforgatjuk. A hússzeleteket a páclébõl kivéve közepes tûzön, grillen vagy sütõlapon, a páclével folyamatosan kevergetve megsütjük. A megmaradt pácléhez kevés szójaszószt adunk, felforraljuk, és ezzel a mártással tálaljuk a csirkét.

 

kreativ jobb_1.jpgA narancs kiváló kiegészítõje lehet bármelyik húsfajtának. Ki ne hallott volna a narancsos kacsáról, ami egyszerûen fenséges.

Használjuk, együk bármelyik formátumában, abban biztosak lehetünk, hogy az illata a lelkünket, a húsa a testünket táplálja.

Egy narancsban majdnem 170-féle rákellenes összetevõt találhatunk. Emellett 3,4 gramm rostot is tartalmaz, ezzel is hozzájárulva a napi rostbevitelhez fedezéséhez, ami pedig nélkülözhetetlen a megfelelõ emésztéshez.

Illesszünk be tízóraira vagy uzsonnára egy-egy narancsot! Magas folyadéktartalma következtében frissítõ hatással rendelkezik, és máris könnyebben megy a tanulás vagy a munka.

Kovács Judit
dietetikus