Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

A legjobb sporteszköz: a saját testünk! Miért fontosak a saját testsúllyal végzett gyakorlatok?

A cikk megjelenési deje: 2013.02.21. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bw1.JPGHa nincs lehetõséged teremben edzeni és/vagy drága eszközöket vásárolni, akkor sem kell kétségbe esned! Saját testsúlyunkkal is remek gyakorlatok végezhetõk.

bw7.jpgMitõl hatékony?

Az igazán jó kondíció eléréséhez mindenképpen szükségünk van arra, hogy testünk alapvetõ mozgásait képesek legyünk hatékonyan kivitelezni. A különbözõ kartámaszok, guggolások, húzó- és toló mozgások, vagy éppen a mászás és ugrás hozzátartoznak az ember alapvetõ mozgáskészletéhez. A saját testsúlyos gyakorlatok remekül formálnak, és segítségükkel olyan testudatot alakíthatunk ki, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékonyan eddzünk! Aki saját testét sem tudja használni, az eszközök segítségével is nehezebben boldogul, hiszen mindenfajta sportmozgáshoz megfelelõ testérzékelésre van szükség!

 

bw10.jpgMi az elõnye?

 A saját testsúlyos edzésben természetes mozgásokkal dolgozhatsz, ezáltal arra használhatod a testedet, amire eredendõen teremtetett. A gyakorlatok „mellékhatásaként" megerõsödnek a törzs tartó izmai, amelyek nagyon fontosak a mindennapi életben, és a sportmozgásokban egyaránt. Az ilyen jellegû edzéshez nagyon kevés eszközre van szükség.

bw14.jpg A legtöbb feladat elvégezhetõ eszköz nélkül is, ami kellhet, az egy húzódzkodó rúd, de ez is helyettesíthetõ bármivel ami megtart téged. Saját testsúlyod segítségével bárhol és bármikor edzhetsz, így idõt és pénzt spórolhatsz meg. Arányosan izmos testet alakíthatsz ki, de állóképességedet is fejlesztheted.

 

 

 

bw12.jpgMilyen gyakorlatokat végezzek?

Bármilyen cardio edzés mellé illeszthetsz saját testsúlyos erõsítõ blokkokat, de akár egy teljes edzést is kialakíthatsz belõlük! A különbözõ szökdelésekkel, felugrásokkal növelheted állóképességedet, a guggolás-variációk jól megdolgoztatják lábadat és farizmaidat.

 

 

bw6.jpgAlapvetõ gyakorlat a fekvõtámasz is, melyet sokan nem szeretnek, de érdemes megtanulni! A fekvõtámasz titka nem a karok, hanem a törzsizmok erejében rejlik, így akár térdelve, akár lábujjtámaszon végzed azt, mindig figyelj oda arra, hogy hasadat behúzd, lapockádat összezárd, és fenekedet feszítsd meg. Stabil és feszes törzzsel tudod csak elvégezni magát a karhajlítást, a mozgás így lesz igazán hatékony. Mivel a fekvõtámaszban végzett karhajlítás szinte az egész testet megdolgoztatja, nélkülözhetetlen akkor, ha valóban formás izmokat szeretnél!

bw5.jpgFérfiaknak kötelezõ feladat a húzódzkodás is, amely a hátizmok mellett a karokat is remekül igénybe veszi. A húzódzkodást azonban a hölgyeknek sem szabad elutasítani. Remek gyakorlat, és kis könnyítéssel a nõk számára is megtanulhatóvá válik. Függeszkedj fel egy stabil helyre és kérd meg partneredet, hogy tartsa meg a lábfejedet. Végezd így a húzódzkodást, és elõbb-utóbb sikerülni fog a szabályos, segítség nélküli végrehajtás is!

 

 

 

bw15.jpgHasizmaidat a szokásos felülések mellett megdolgoztathatod az úgynevezett plank gyakorlatokkal:  helyezkedj el tenyér, vagy alkartámaszban egyenes törzzsel, és tartsd meg magad behúzott hassal, ameddig csak bírod. Ha oldalra fordulsz, és egy kézen támaszkodva tartod magadat, bekapcsolod az oldalsó izmokat is! Iktass edzéseidbe ezekhez hasonló, statikusan megtartott pozíciókat a felülések mellé, hogy megerõsítsd  hasizmaidat.

 

A saját testsúllyal végzett gyakorlatok nem könnyûek, de hatásuk vitathatatlan.

Bízz a tested erejében, és nem marad el a változás!