Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

A fehérje fehér? Ismerkedjünk meg egy fontos tápanyagunkkal

A cikk megjelenési deje: 2010.10.19. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Protein130_1.jpgA divatos fogyókúrák korában, amikor minden újság, írás azt szajkózza, hogy egyél így, egyél úgy és ennyi meg ennyi fehérjét, zsírt, szénhidrátot. De tisztában vagyunk-e azzal, hogy mik is ezek a tápanyagok, és hogy valójában mennyire is van szükségünk?
A fehérje, a zsír és a szénhidrát energiát adó tápanyagok. Ez azt jelenti, hogy lebontásuk után energiát szolgáltatnak a szervezetnek. Egy termék energiatartalma egyébként ezeknek az anyagoknak a mennyiségétõl, arányától függ.

1 gramm zsír 9, 3 kcal -t
1 gramm szénhidrát 4,1 kcal-t
1 gramm fehérje 5,4 kcal-t ad.


Az energiaszükségletünk körülbelül 15%-át kell fehérjébõl fedeznünk.
A legtöbb életfolyamathoz fehérjére van szükségünk, amelyek folyamatosan alakulnak, épülnek, lebontódnak, utánpótlásáról táplálékainkból kell gondoskodnunk.
Az élelmiszerek fehérjéi 20 féle aminosavból épülnek fel. Ezekbõl az aminosavakból hozza létre a szervezet a saját fehérjéit.

protein4.jpgLéteznek úgynevezett esszenciális aminosavak. Ezek azok, amiket a szervezet nem tud elõállítani, hanem csak a táplálékokból jut hozzá. Ilyen aminosav a lizin, a metionon, a triptofán, a leucin, az izoleucin, a valin, a fenilalanin és a treonin.
Csecsemõk számára még további két aminosav esszenciális. Ezek a hisztidin és a taurin.
Az esszenciális aminosavak iránti igény az életkor elõrehaladtával folyamatosan csökken. Fiatal korban a fehérjék képzõdése a szervezetben nagyon intenzív, ezért ehhez sok bevitt fehérjére van szükség.

A teljesség igénye miatt meg kell ismerkednünk a limitáló aminosav fogalmával is. Egy élelmiszer nem azonos arányban tartalmazza az esszenciális aminosavakat. Az a limitáló aminosav, amely abban a bizonyos termékben, a legkisebb mennyiségben fordul elõ. Ilyen például a gabonafélékben a lizin. A kenyérhez azért kevernek sokszor burgonyát, mert nemcsak finom, hanem a burgonyában lévõ nagy mennyiségû lizin kipótolja a hiányt.

A fehérjeszükséglet életkoronként változik. (ttkg=testtömegkilogramm)
Csecsmõkorban: 1,6 gramm/ttkg
Gyermekkorban: 1 gramm/ttkg
Felnõtt nõk: 0,75 gramm/ttkg
Terhesség alatt: +10 gramm/nap
Szoptatás során: +16 gramm/nap
Felnõtt férfiak: 0,75 gramm/ttkg

Idõs korban a fehérjék a rossz emésztés és a lelassult testi folyamatok miatt kevésbé tudnak hasznosulni, ezért bevitelüket növelni kell. Számukra az ajánlott mennyiség 1 gramm/ttkg.

Betegség, láz estén a fehérjék bontása fokozottabb, ezért a bevitt mennyiség növelése ajánlott.

protein5.jpgAki sportol, az nem hagyhatja figyelmen kívül a fehérjéket és megfontolt fogyasztásukat. A sportolás hatékonyságát, az izomnövekedés gyorsaságát is befolyásolhatjuk étrendünkkel vagy plusz fehérje bevitelével. Léteznek olyan sportágak, elsõsorban a nagy izomtömeget igénylõk, amelyekben a napi energiaszükséglet akár 20-30%-át fehérjébõl kell fedezniük. Ez egészséges, változatos táplálkozással már nem kivitelezhetõ, hiszen napi 20 tojást senki sem képes megenni és nem is lenne egészséges, ezért a fehérjepótlásról ilyen esetben táplálékiegészítõkbõl gondoskodnak. Fehérje kiegészítésre csak élsportot és az erõssportokat (súlyemelés, dobó atléták stb.) ûzõk szorulnak. Minden más estben az egészséges táplálkozásból fedezni lehet a szükségletet. A kiegészítés felesleges és egészségtelen.

protein2.jpgNa de arról még nem is beszéltünk, hogy mik a nagy fehérjetartalmú élelmiszerek. Talán sokak számára ismert, hogy a húsok, halak, tejtermékek és a tojás kiemelt fehérjeforrásunk.
Ezáltal láthatjuk azt is, hogyha valaki húst hússal eszik, akkor valószínûleg a tápanyagbevitelének több, mint 15%-át fedezi fehérjébõl, ezáltal csorbát szenved a szénhidrát és a zsírbevitel. Ez hosszú távon biztosan testi tüneteket okoz, hiszen oda kell figyelnünk testünk szükségleteire. Testünk számára meg kell adnunk azt, amire szüksége van, ezért nem ajánlom az úgynevezett „szétválasztós" diétákat, hiszen itt biztosan maradnak hiányosságok minden tápanyag részérõl.

Remélem, számos kérdésetekre választ kaptatok és végre igazából megtudhattátok mi is ez a tápanyag. Figyeljetek oda, hogy étrendetek változatos, életkorotoknak megfelelõ tápanyag-összetételû legyen, hiszen az egészségünk, a sportolásunk hatékonysága és az alakunk is nagyrészt a táplálkozásunkon múlik.
Úgyhogy ne álltassuk magunkat azzal, hogy úgyis mindegy, mit eszem, mert ez egyáltalán nem igaz. A mennyiség és a minõség figyelembevétele csak együtt eredményez igazi sikert!

 

Kovács Judit
dietetikus