Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

A bor, mint orvosság

A cikk megjelenési deje: 2010.09.08. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
fesztival.jpgÕsszel, amikor a felnõtt lakosság nagy része a borfesztiválok, szüretek hevében ég, jó alkalom, hogy egy picit többet is megtudjunk errõl a régóta készített italról, minthogy aromás, finom, vagy melyik pincészet készítette. Nézzük meg egy kicsit részletesebben, hogy hogyan is szolgálhatja egészségünket ez a nedû.

 

A bor, fõképp a vörösbor rengeteg hasznos, egészségre jótékony összetevõt tartalmaz. Gyógyhatású italként való fogyasztásakor vegyük figyelembe, hogy alkoholtartalma miatt az ajánlott napi adag nõknek 1 deci, a férfiaknak 2 deci.


Általános

Bor.jpgA bor szõlõbõl, egyéb gyümölcsbõl vagy mézbõl készülõ alkoholtartalmú ital. Mezopotámiából indult világhódító útjára.
A bort szín alapján három csoportra oszthatjuk. Készül fehérbor, rosé vagy vörösbor. A rosé és a vörösbor is vörös színû szõlõbõl készül.
Miután leszüretelik és kipréselik egy erõs hashajtóhatású, alkoholmentes italt kapnak, ez a must.


Bizonyítékok

A Pécsi Tudományegyetemen kimutatták, hogy a vörösbor egyik alapanyaga (rezveratrol, amely a szõlõ héjában található) a roncsolt szívizomrostokat is helyreállítja. Tehát szívinfarktus után javíthat a beteg állapotán a rendszeres, de kevés mennyiségû vörösborfogyasztás.

 


A rezveratrol nevû hatóanyagnak nem csak ezt köszönhetjük, hanem például azt is bebizonyították a Washington University St. Louis-i tagozatán egereken végzett kísérletekkel, hogy véd az öregedés vagy a cukorbetegség miatt fellépõ látásvesztés ellen. Meggátolja, hogy a szemben vérrögök alakuljanak ki.

 

pince.jpgEnnek a csodás hatóanyagnak a mennyisége attól függ, hogy a bort mennyi ideig hagyták állni a héjon. Ilyenek a testes, száraz vörösborok. Válasszunk jó minõségû borokat, ne sajnáljuk a pénzt egy kis nedûre, hiszen így valószínûleg több kötegnyi orvosság árát spórolhatjuk meg, legalábbis a kutatások alapján erre következtethetünk.
Ezek alapján nem csoda, hogy a franciák között bebizonyították, hogy sokkal kevesebb a szívbetegség elõfordulása, mint az amerikaiaknál, révén, hogy a franciák nagy borfogyasztó nemzet. Persze nem biztos, hogy csak ezen múlik a franciák egészsége, de azért feltételezhetjük, hogy egy kis köze talán mégiscsak van.

 

Mellesleg megemlíteném, hogy a fehérbor is tartalmaz rezveratrolt, csak sokkal kevesebb mennyiségben.

 

A Journal of Agriculture and Food Chemistry 2006. évi 54. számában leírt, állatokon végzett vizsgálatok szerint ez a hatóanyag 30%-kal növeli az agyba történõ véráramlást, ezáltal csökkentve a szélütés kialakulásának kockázatát.

 

Aki valamiért nem ihat alkoholt, netán gyermeket vár, fogyassza szabadon a szõlõt. Abban is megtalálható a rezveratrol, ha nem is olyan nagy koncentrációban, mint a borban. A magokat se köpjük ki, próbáljuk elrágcsálni, mert sok hasznos tápanyag, olaj található benne.

 

Számos élõlényen végzett kutatás bebizonyította, hogy képes az élettartamot drámai módon megnöveli. Talán ez a titok, ha nem is örökké, de 120 évig akarunk élni? Megér egy próbát nem? Fogyasszunk rendszeresen, minõségi, alacsony cukortartalmú borokat, hozzájárulva ezzel az örök fiatalsághoz vezetõ út megtalálásához.

 


Kovács Judit
dietetikus