Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

10+1 tipp, hogy ne add fel a diétát

A cikk megjelenési deje: 2010.07.19. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
ehes.jpgA legtöbben, akik szép alakot szeretnének, vagy úgy érzik, nem elégedettek a testükkel, tavasszal, vagy nyár elején kezdenek bele valamilyen divatos fogyókúrába. Ha sikerült betartani a diéta elõírásait, netán a kívánt fogyás is megvalósult, akkor igazán büszkék lehetnek magukra. De akik nagyobb súlyfelesleggel rendelkeznek, és hosszabb idejükbe kerül a normál súly kialakítása, ott biztosan adódnak olyan pillanatok, amikor nehéz megtartani a diéta elõírásait, netán a saját maguk által kialakított szabályrendszert. A fogyókúrákban az elsõ hónap a legnehezebb, mert még nem szokták meg az új rendszert, nem tértek át egy más életmódra. Persze a kezdeti lendület megvan, de elég-e ennyi?

 

Íme néhány hasznos tipp, hogyan vészeljétek át azokat a pillanatokat, amikor szívetek szerint átlépnétek a diéta adta határokon.

1. bicikli.jpgHa rád tör az édesség iránti vágy (ez a diéta elején a legintenzívebb), akkor nagyon hatásos technika, ha valamilyen programot kitalálsz, akár otthon és nem marad idõd ezzel foglalkozni. Lehetõleg ne a munkából hazahozott feladatot teljesítsd ilyenkor, hiszen olvasgatás, számítógépezés mellett remek lehetõség nyílik a rágcsálnivalók elfogyasztására.

2. Az édességek elfeledtetésének remek eszköze az is, ha várunk 10 percet a „roham" kezdetétõl. Addigra a vágy kissé csillapodik, amin már könnyûszerrel átvészeli magát az egyébként tudatos fogyókúrázó.

3. Délutánonként érdemes és ajánlott beiktatni valamilyen sporttevékenységet vagy szabadidõs programot. Ez idõ alatt nem azon jár az ember agya, hogy mit is talál a hûtõszekrényben vagy a dugipolcon, hanem hogy milyen jól érzi magát. A súly csökkentésében is nagy segítséget jelenthetnek ezek a délutáni programok, úgyhogy hajrá!

4. Sokszor tapasztalom, hogy a fogyni vágyók hiába tartják be a diéták elõírásait, arra már nem jut elég figyelem, hogy a megfelelõ folyadékbevitelrõl is gondoskodjanak. Pedig az éhségérzet nagyon sokszor csupán szomjúság, amit nem jól értelmezünk. A méreganyagok is csak úgy tudnak távozni a szervezetbõl, ha elegendõ folyadékot fogyasztunk, ami meleg idõben akár 3 litert is jelenthet. A megfelelõ folyadékbevitel az anyagcserét is fokozza, tehát egyre több kalóriát használ fel a szervezetünk a saját tevékenységeihez, ami által a fogyás üteme is felgyorsulhat. A víz a gyomorba kerülve telítettség érzetét kelti, így ha elegendõt iszunk, valószínûleg kevesebb ételt fogunk kívánni, vagy valószínûsíthetõen nem is leszünk éhesek.

5. Amikor úgy érezzük, valamit rágcsálnunk kell, akkor nagyon hatásos lehet egy cukormentes rágó. De csoki.jpgérdemes tudni róla hogy, kellemetlen tulajdonsága az, hogy fokozza a gyomorsav termelõdését, így növelve az éhségérzetet. Ezen kívül bevethetõ még a jégkocka is, amit elszopogatva kellemesen lefoglal minket és nagyon jól is esik a nyári nagy melegben.

6. Sokan a kezdeti lelkesedésben minimálisra csökkentik a bevitt ételmennyiséget. Ezzel hosszú távú eredményt semmiképpen sem lehet elérni, hiszen a kevés étkezéstõl (a legrosszabb, ha egyáltalán nem eszik valaki vagy csak napi egyszer) nagymértékben lecsökken az anyagcseréje, és abban a pillanatban, amikor elkezdi növelni az ételadagokat, a szervezete már tartalékoló üzemmódban van, így mindenbõl, amit megeszik kellõ mennyiség meg is telepszik a problémás testtájakon. Soha ne csökkentsük három alá a napi étkezéseink számát, de a legjobb, ha napi ötször eszünk. Ilyenkor könnyen elkerülhetjük a ránk törõ falási rohamokat, a szervezetünk is sokkal kiegyensúlyozottabb lesz és valószínûleg nem is eszünk sokkal többet, mint ha csak egyszer étkeznénk. Nincs éhségérzet, fokozódó anyagcsere, megfelelõen mûködõ bélrendszer. Mindez annak a jutalma, aki nem csak az ételeit cseréli egészségesebbre, hanem hajlandó az életmódján is változtatni és átformálni az étkezési ritmusát.

7. Hasznos és jópofa dolog, ha a hûtõre (vagy olyan helyre, ahol azokat az élelmiszereket tároljuk, amik a legnagyobb kísértést jelentik), írunk néhány üzenetet magunknak. Ilyen lehet pl. „Ne edd meg, mert utána megbánod", vagy „nem fog majd feljönni rád a kedvenc nadrágot" stb. Nemrég láttam egy jópofa találmányt, ami bárhová könnyedén felszerelhetõ, és mozgásra lejátssza az elõre rögzített hangfelvételt. Vicces dolog, ha az ember kinyitja a hûtõt, és mintha a lelkiismerete szólna, megszólal a kütyü valamilyen hatásos üzenettel.

8. merleg.jpgNem tesz jót a lelkünknek, ha állandóan a mérlegen álldogálunk, várva a fogyást. A súlyunk egy nap folyamán is változik, nem beszélve a nõk súlyát nagymértékben alakító menstruációs ciklusról. Heti csak 2 alkalommal mérjük a súlyunkat, reggel, lehetõleg a Wc meglátogatása után és ne essünk kétségbe, ha nem ment lentebb a mutató, hiszen a súlyunkat sok minden befolyásolja, amit vegyünk figyelembe.

9. Sok esetben nem is a mérleg mutatója adja meg a fogyás mértékét. Lehet, hogy akár 1-2 hónapig nem is mozdul lentebb, fõleg, ha közben elkezdtünk rendszeresen sportolni (izomnövekedés), de abban biztosak lehetünk, hogy a ruhaméretünk több számmal is kisebb lehet ez idõ alatt.

10. A diéták kezdetén ne csak a súlyunkat rögzítsük, hanem a különbözõ testtájaink kerületét. Mérõszalaggal mérjük le és jegyezzük fel az adatokat. Arra azért ügyeljünk, hogy máskor is pont ott mérjük le. Így könnyen követni tudjuk a test arányainak változását, ami sok sikerélményt adhat, mert gyorsabban változik, mint a súlyunk.

10+1. Nem utolsó sorban pedig ne feledjük a pozitív hozzáállást és a türelmet, hiszen a szakemberek szerint az az egészséges, ha annyi idõ alatt fogyunk le, mint amennyi alatt felszedtük a plusz kilókat.


Kitartást kívánok mindenkinek a fogyókúrája alatt. Tudom, hogy nem mindenkinek egyszerû végig megõrizni a lelkesedését, és mindeninek vannak mélypontjai, de nincs olyan, hogy nem sikerül. Le lehet fogyni, úgyhogy mosolyogjatok és figyeljétek, hogyan változik a testetek napról napra! :-)

 

Kovács Judit
dietetikus