Kérdés:

Kedves Anna! A kérdésem a szõlõcukorhoz kapcsolódik. Sportolás elõtt szoktam fogyasztani, de hízás céljából szívesen nassolnám napközben is. Azonban az alábbi cikket találtam egy hegymászós honlapot, és elbizonytalanított, hogy ajánlatos-e egyáltalán szõlõcukorral megborítani a szervezet vércukorszintjét. „A szõlõcukorról röviden: Gyorsan felszívódik, gyorsan növeli a vércukorszintet, azonnal energiát ad, de a hatása gyorsan el is múlik (20-30 perc). A hosszantartó munkához többször kell szedését ismételni. A probléma az, hogy fogyásztása után a vércukorszint még jobban visszaesik, mint szedése elõtt, így fejfájást, gyengeséget okozhat. Rendszeres használata terheli a hasnyálmirigy béta-sejtjeit, amik az inzulint termelik. Ettõl azonban nem kell megijednünk, csak mérsékelni kell szõlõcukor fogyasztásunkat a mászás alatt / elõtt (ha egyáltalán fogyasztunk), mondjuk 1-2 szemre elõtte és esetleg lassabban felszívódó szénhidrátokkal (keksz, kenyér) kombinálni.” A kérdéseim tehát, van-e ajánlott napi mennyisége a szõlõcukor fogyasztásának, illetve érdemes-e inkább hagyományos cukrot/cukros dolgokat fogyasztani a súlygyarapodás érdekében? Válaszát hálásan köszönöm! Üdvözlettel: Veronika

Válasz:

Kedves Veronika!
Úgy éreztem, hogy a szõlõcukorral kapcsolatos kérdése sok embert érinthet, és most éppen „csak" 30 kérdésre kell válaszolnom, ezért úgy gondoltam, megpróbálok Önnek is segíteni a válaszommal.
A szõlõcukorral kapcsolatos cikk teljesen korrekt volt, minden igaz, amit írtak róla. Éppen ezért nagy mennyiségû napi fogyasztását nem ajánlom akkor sem, ha hízás a cél. Sajnos nincs napi ajánlás erre vonatkozólag, ebben nem tudok segíteni. Azt azonban érdemes tudni, hogy a hagyományos cukor (szacharóz) 50%-a szõlõcukor, 50% gyümölcscukor. A gyümölcscukor szinte ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a szõlõcukor, de sokkal elhúzódóbban emeli a vércukorszintet, azaz nem akkora a glikémiás indexe, terhelése, mint a szõlõcukoré. Ezért meghatározott mennyiségben ugyan, de normál súlyú cukorbetegeknek cukorhelyettesítõ alternatívaként is szokták ajánlani. Tehát a válasz: igen, érdemesebb hagyományos cukros élelmiszereket fogyasztani, de még érdemesebb nagyobb mennyiségben gyümölcscukrot (fruktóz) felhasználni az ételkészítés során. Emellett hízáshoz érdemes különféle dúsításokat alkalmazni: pl.: tejszínnel dúsított krémleveseket enni, tejföl helyett tejszínnel készíteni az ételt (ez dupla lehetõség: zsír és szénhidrát egyben, ha a cukros változatot választja). Jó lehetõség a gyógyszertárakban kapható iható tápszer is (pl. Nutridrink 2 dl = 300 kcal.) Ezt lesoványodott betegek feltáplálására szokták alkalmazni, és különbözõ ízesítésben kaphatók (vanília, eper, stb.), de sajnos elég drága. Ha naponta 500 kcal-val sikerül többet bevinnie a szervezetébe, akkor biztos a siker, és hízni fog. :)
Sok sikert, és szép napot kívánok!
Üdvözlettel,
Varga Anna