Kérdés:

Az lenne a kérdésem, hogy ha sûríteni szeretném az ételt (pl. fõzeléket), akkor az ételsûrítõk megfelelnek ennek a célnak? Vagy a súlykontroll tud ajánlani valami mást a liszt kiváltására?

Válasz:

Sûrítésre több lehetõség is van. Hogy melyiket választod, az attól is függ, hogy melyik szakasz szerint étkezel. Míg az elsõ szakaszban még csupán saját anyaggal történõ sûrítést tudsz megoldani, addig a második szakasztól már a saját anyaggal való sûrítés mellett belefér a hintés és a habarás is, némi változtatással. Mind a hintéshez, mind a habaráshoz elsõsorban zabpehelylisztet érdemes felhasználni, de emellett jó hatású a durumliszt is. Mindkettõrõl elmondható, hogy kevésbé emeli a vércukorszintet, mint a hagyományos lisztek. Azonban fontos mértékletesen használni õket, mert energiatartalomban nincs lényeges különbség. A habaráshoz emellett a zsíros tejföl helyett annak zsírszegény változatát, vagy ha az étel jellege megengedi, akkor joghurtot vagy kefirt ajánlunk felhasználni.