Kérdés:

Köszönöm az eddigi segítséged,nagyon jó h vagy nekünk,sokat tanulunk a tanácsaidból. Az elsõ kérdésem,h a Wasa kenyérbõl 3db-ot ehetek-e minden étkezés során,mondjuk reggelire szendvicsalapnak,v rántotta mellé, ebédhez hús, párolt zöldség, vacsira meg szintén hús,zöldség,v joghurt kiegészítéseként,vagy túl sok a napi 9db? Sok fõzeléket eszem,és hiába zablisztes habarással készítjük,jó lenne még 1 szelet kenyér mellé,ilyenkor 2db-al érjem be? A másik kérdésem,h mi a véleményed errõl a kenyérrõl? Összetevõk: tk rozstöret, búzaliszt, rozsliszt, tk zab, búzakorpa, zabkorpa, tk búzaliszt, natúr kovászpor, lenmag, búzasikér, csicseriborsó, só, kukoricacsíraliszt, almarostok, borsókorpa, élesztõ, algakivonat, zöldcitrom, citromlé koncentrátum. 10dkg/=191kal 7.8gr fehérje 33.3 szh 1.7gr cukor 2.7gr zsír 0.13 t. zsír 10.2 rost 0.5 na GI:38, GT:6 Leírtak alapján ez 2-es szakaszos? 5-6 dkg 1 étkezésen belül mehet-e belõlle,ill. vacsira esetleg,v akkor maradjunk meg a Wasanál? Jobb összetételû szerinted mint a hagyományos tk kenyér,ami 100%-san csak tk? Köszönöm válszod,maradok nagy tisztelõd:)

Válasz:

Köszönöm a kedves szavakat, nagyon jól esett, és örülök, hogy van, aki így értékeli a munkámat, és annak is, hogy segíthetek. :-)

Igen, akár a három fõétkezéshez is elfogyaszthatsz 3-3 wasa kenyeret vagy korpás abonettet, csak arra figyelj, hogy ha már a második szakasztól eszel pl. barna rizst ebédre, akkor értelemszerûen az ebédhez már nem fog beleférni, így aznap legfeljebb 6 db-ot egyél - persze nem is illene a barna rizs mellé :-)

Ha van benne zablisztes habarás, akkor sajnos (ha szigorúan veszed a diétát), akkor már 1-1 db abonett sem fér mellé... ezért azt javaslom, hogy inkább saját anyagával sûrítsd a fõzelékeket (amelyiknek a jellege ezt megengedi), és akkor akár 3 db abonettet is ehetsz hozzá. Saját anyagával úgy tudod sûríteni, ha az alapanyagból kb. egyharmadát kiveszed, leturmixolod, és visszarakod a fõzibe. Pl. zöldborsófõzinél jól bevált recept ez (de csak a zöldborsót vedd ki, a levet ne, mert akkor semmit nem fog sûríteni a fõzelékeden).

Az általad leírt kenyérben sajnos van finomított búzaliszt is, és ráadásul eléggé elõl van a felsorolásban... ez azért nem jó, mert a szabályzások értelmében a csomagoláson mindig az van legelõször feltüntetve, amibõl a legtöbb van az adott termékben, és az legutóljára, amibõl a legkevesebb. Mivel második helyen szerepel, ezért engem nem gyõzött meg annyira, bár sok jó alapanyag van benne, és az is vitathatalan, hogy ha ráírhatják, hogy mennyi a GI-je, akkor biztosan annyi is. Kevesebb CH-t is tartalmaz, mint a normál kenyerek, ez is jó pont. Tehát ha szigorú súlykontroll szemmel nézzük, akkor a búzaliszt tartalma miatt nem ajánlható második szakaszban, de ha az összes többi tulajdonságát is figyelmbe vesszük, és mérlegeljük, akkor egy-egy alkalommal legfeljebb 5 dkg mennyiségben ajánlható. De szigorúan csak reggelire vagy ebédre, vacsorára maradjunk meg a wasánál, vagy az abonettnél. Szerintem jobb, ha egy kenyérben nincs búzaliszt, vagy csak a felsorolás végén, és teljes kiõrlésûként, ezért én inkább a 100%-os teljes kiõrlésû rozskenyeret választanám.

Ha lesz még kérdésed, írj!

Szép napot!