Kérdés:

Kedves Anna! Már többször kértem tanácsot tõled, most is lenne pár kérdésem. A következõ összetevõkbõl álló pékárukat lehet-e fogyasztani, illetve szerinted melyik szakaszban? Kenyér 0,5 kg-os: teljes kiörlésû tönkölybúza (40,4%), hajdina (10,6%), rozs - és búzalisztek, lenmag, napraforgómag, szójatöret, só, szárított kovász (rozsliszt, kovászmag) búzafehérje, savanyúságot szabályozó anyag, tejsav, emulgeálószer, szójalecitin, enzimek, lisztjavító szer: aszkorbinsav) víz, élesztõ. Kenyér 0,5 kg: víz, bl 80 liszt, rl 90 liszt, élesztõ, goldkruste (lenmag, szezámmag, rozspehely, napraforgó, kukorica), glix bot (víz, gabonaörlemények, natúr kovászpor, lenmag, glutén, só, csicseriborsó, kukoricacsíraliszt, almarostok, borsórostok, algakivonat). Tökölykocka: búzaliszt, víz, tönkölyös-hajdinás célliszt (teljes kiörlésû tönkölybúza (40,4%), hajdina (10,6%) rozs-és búzalisztek, lenmag, napraforgómag, szójatöret, só, száírott kovász, (rozsliszt, kovászmag) búzafehérje, savanyúságot szabályozó: tejsav, szójalecitin, enzimek, lisztjavítószer: aszkorbinsav) novényi margarin (finomított és hidrogénezett növényi olajok és zsírok (szójaolajat tartalmaz) víz, só, emulgeálószer (zsírsavak, mono-és trigliceridjei) svanyúságot szabályozó anyag: citromsav, tartósítószerek (szorbinsav kálium szorbát), természet-azonos aroma, színezék (béta-karotin), sütõmargarin (növényi olajok, hidrogénezett növényi olajok, víz, emulgeálószerek: lecitinek, tartósítószer: szorbinsav, savanyúságot szabályozó citromsab, vajaroma, színezék: karotin), Piccanto Topping (burgonyapehely, kölespehely, zabkorpa, só, fûszerek (paprika, hagyma, kömény, bors, chili, fokhagyma), ízfokozó: nátrium-glutamát, só. Lehet így egy kicsit sok, de mind a három termék nagyon finom, és nem tudom mennyit lehet fogyasztani belõlük, és mikor. Köszönöm!

Válasz:

Kedves Ági,

Az elsõnek felsorolt 0,5 kg-s kenyér (mivel kis mennyiségben tartalmaz csak búzalisztet, és a többi összetétel garantálja, hogy kedvezõbb a GI-je, mint a hagyományos fehér kenyérnek) a második szakasztól már fogyasztható.

A második 0,5 kg-s kenyeret annak ellenére, hogy sokféle dolgot tartalmaz, ami jó lehetne nem javaslom, csak a harmadik szakasztól, mert elsõként szerepel az összetételében a búzaliszt, ami azt jelenti, hogy abból tartalmaz a legtöbbet.

Tönkölykocka: ennél is elsõ helyen szerepel a búzaliszt, ráadásul több helyen is növényi zsiradékkal is emelkedik az energiatartalma, sõt burgonyapelyhet is tartalmaz, így ez is egyértelmûen csak a harmadik szakasztól fogyasztható.

Ajánlott mennyiség nõk részére 60 g/adag. Vacsorára csak kenyérhelyettesítõt javasolunk, de a többi étkezéskor választhatod az elsõnek felsorolt kenyeret.

Ha lesz még kérdésed, írj! 

Üdvözlettel,

Varga Anna