Kérdés:

Tisztelt Szakértõ! Mivel Norvégiában élek, pár alapanyag súlykontroll-indexére lennék kíváncsi. Itt nem lehet 12%-os tejfölt venni, csak ennél magasabbat. Viszont egy Kesam nevezetû, 74 kalóriás, 12g fehérje-,4,3g szénhidrát- és 1 g zsírtartalmú tejterméket használhatok-e helyette - akár az elsõ szakaszban is? Sûríthetem-e az ételeket étkezési (kukorica) keményítõvel? A teljes kiõrlésû búzalisztet melyik szakasztól ajánlja, milyen kóddal szerepel? És a belõle készült kenyér(100%)? A Dr. Oetker pudingpor (eredeti) 2. szakasztól beiktatható? Fogyasztható-e 17%-os (270 kal) trappista-jellegû sajt az elsõ szakasztól? Köszönöm válaszát!

Válasz:

Kedves Tünde!

Igen, használhatod a 12%-os tejföl helyett a Kesam nevü terméket. Az összetétele alapján bátran merem ajánlani már az elsõ szakasztól.

Semmilyen keményítõvel nem ajánljuk a sûrítést, hiszen a keményítõ sok-sok cukormolekula összekapcsolódásából áll, magas GI-vel rendelkezik, nem tesz jót fogyókúrában.

Ha lehet, a búzalisztet teljesen felejtsd el, még akkor is ha teljes kiõrlésû. Jobb lenne zablisztbõl, durumlisztbõl vagy tönkölylisztbõl készült készítményt választanod. Ha nincsen más, csak a teljes kiõrlésû búzakenyér, akkor ritkán, kis mennyiségben válaszd.

Érdekes a válasz, de igen, az eredeti dr.Oetker (ami cukormentes) a második szakasztól fogyasztható, mert annak ellenére, hogy az is keményítõt tartalmaz, az irodalmi adatok szerint más a felszívódása, jobb a GI-je.

Igen, 5 dkg/adag mennyiségben belefér az elsõ szakaszba a leírt sajtféle.

Remélem segítettem a válasszal, ha lenne még kérdésed írj!

Üdvözlettel,

Varga Anna