Kérdés:

Kedves Anna! Már majdnem fél éve tornázom (heti 4-5 alkalommal) Alexandra dvd-ire, a változás pár helyen már látható. 170 cm magas vagyok, sajnos most 67 kg. Ami nagyon bánt, hogy a hasam körmérete 93 cm volt. Fél év alatt tornáztam le 91 cm-re. Olvasom, hogy a torna önmagában nem elég, diétázni is kell. Nem étkezem zsírosan, bár finomliszttel és cukorral fõzök. Kérdésem az lenne, hogy ha minden étkezés elõtt meginnék 3-4 dl vizet, akkor fogynék-e? A kávémban tudom helyettesíteni a cukrot édesítõszerrel, de fõzés során ezt hogyan lehet megoldani? Válaszát nagyon szépen köszönöm, további szép napot! Kitti

Válasz:

Kedves Kitti!

Önmagában 3-4 dl víz minden étkezés elõtt nem fogja megoldani a fogyást. Az biztos, hogy segít abban, hogy ne egyél akkor is, ha csak szomjas vagy, illetve térfogata miatt egy kis telítettséget okoz, ami segíthet abban, hogy kevesebbet egyél. De ha megtartod a régi, rossz életvitelbõl adódó étkezésed, akkor valódi változást nem fogsz tudni elérni.

A fõzés során is tudsz használni édesítõszereket. Olyat kell választani, amire rá van írva, hogy fõzésálló, mert akkor biztosan nem alakul ki mellékíze az ételkészítés során. Egyébként ugyanúgy kell használni, mint a cukrot. Általában a dobozán megtalálható az is, hogy hány db/csepp vagy kanál mennyi cukrot helyettesít, de ez csak nagyjából segítség, mert mindenkinek más ízlése van, ezért magadnak kell kitapasztalnod, hogy mibe mennyit használsz.

Én azt javaslom a cukrot is és a finomlisztet is cseréld le, mert ezek az elsõszámú ellenségei a kockás hasnak. A finomlisztet helyettesítheted zabpehelyliszttel, durumliszttel vagy tönkölybúzaliszttel.

Hogy miért jobb a zabpehelyliszt, mint a finomított búzaliszt? Egy kis összefoglaló errõl:

A gabonaszemek a feldolgozás során veszíthetnek értékükbõl (õrlés, hántolás). Ha nem a teljes gabonaszemet használják fel az elkészítéshez, akkor a késztermékben csökkenhet az eredetihez képest a vitamin- és ásványi anyag tartalom. Emellett a szemcseméret és korpa mennyiség csökkenésével nõ a vércukorszint növelõ hatásuk.
A zabban a többi gabonaféléhez képest jóval kevesebb keményítõ van (a keményítõ egy cukormolekulákból álló szénhidrát lánc, ezért, ha teheted mindig próbáld meg kerülni az étrendedben), jelentõs mennyiségû ún. béta-glükánt tartalmaz (vízben oldódó rost, amely csökkenti a koleszterin-szintet, valamint a szénhidrát- és zsír felszívódását), magasabb a zsiradéktartalma és fehérjetartalma, mint a vele összehasonlítható más gabonaterméké. Mindezen tulajdonságok együttes hatása révén kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék (alacsonyabb a GI-je).

Üdvözlettel,

Varga Anna