Kérdés:

Ha kenyérsütõgéppel készítem a kenyeret mit tehetek bele, hogy lehetõleg alacsony súlykontroll kategóriába tartozzon és a barátomnak is megfelelõ legyen :)? A következõ kb. 2-3 hónapban napközben csak szendvicseket tudok enni (meg néha hidegsalátát) és fontos lenne, hogy minél kevésbé legyen hízlaló. A másik kérdésem pedig az lenne, hogy Lasagnát lehet-e enni este? Mert nagyon szeretem és magam készítem, nem pedig porból, de tészta ugyanúgy van benne. Mivel tudnám helyettesíteni?

Válasz:

A kenyér lehetõség szerint teljes õrlésû lisztbõl/lisztekbõl készüljön. Elsõsorban a durumlisztet/tönkölybúzalisztet/zablisztet ajánlom. Érdemes egy kevés olajos maggal is kiegészíteni. Az így készült kenyér kevesebb szénhidrátot tartalmaz a fehér kenyérnél, ezen kívül több rostot és kevesebb a GI-je, azaz kevésbé emeli a vércukorszintet.

Azonban az így készült kenyerek sem kerülnek az elsõ szakaszban fogyasztható alapanyagok közé. Ez csupán annyit jelent, hogy 7-10 napig nem fér bele az étrendbe, és azt, hogy vacsorára már csak kenyérhelyettesítõ javasolt.

A lasagne mindenképp tészta, ezért este már nem javasolt a fogyasztása. Ebédre a második szakasztól belefér. :)

Estére a wasa kenyeret (kenyérhelyettesítõ) tudom ajánlani a hidegsalátád mellé.