Kérdés:

Szia! MOst fejeztem be a SP elsõ szakaszát, ami nagyon jól ment, igaz csak öt kilót szerettem volna leadni, de nálam nem is igazán a fogyás, hanem az életmódváltás volt a cél. Elõször azt szeretném megkérdezni, hogy a mintaétrendek (könyv) végén találhatõ napra lebontva, hány alacsony SI -û , élelmiszer fogyasztható.. Ez 11-19 ig változik. Az azt jelenti, hogy naponta max 19 alacsony indexû táplálék fogyasztható az elsõ szakaszban? A másodikban látok olyat, hogy17 alacsony, 4 közepes, 2 magas. Az volna a kérdésem, hogy a második szakaszban, mennyi alacsony, közepes ill magas indexü adagban van maximalizálva a napi fogyasztás? És a harmadikban? Az is érdekelne továbbá, hogy pl, ha olyan élelmiszert fogyasztanék, ami nem zalálható a SK táblázatban, hogyan kell eljárni? Példa: Gyõri jóreggelt, hátulján az energiatartalma, csak nem tudom, kb hány Kcal felel meg a 30,60, vagy a feletti Sulykontrollindexnek. Még egy utólsó kérdés (erre a hétre) :), Az adagok súlya nyersen vagy elkészitett állapotban értendõ? Elõre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Mónika!

Naponta legfeljebb 20 alacsony SKI ajánlott az elsõ és a második szakaszban. A második szakaszban még nincs magas indexû. A másodikban is 20 alacsony, és legfeljebb 3-5 közepes SKI-t érdemes fogyasztani. A harmadik szakaszban jelenik meg a magas SKI, ebbõl három naponta 1, legfeljebb 2 fogyasztható. :)

Ha nem találod az indexét, akkor az alapanyagok összetételét nézd meg, és ha tudod küldd el nekem, és megmondom, melyik szakaszban fogyasztható. Pl. a gyõri édes valószínûleg cukrot tartalmaz, és lehet benne finomra õrölt búzaliszt. Ha így van, akkor sajnos csak harmadik szakaszos. Ez attól függõen változhat, hogy van-e benne, és ha igen, mennyi teljes õrlésû liszt, illetve milyen liszt fajta, és mennyi cukrot tartalmaz.

Az adagok sajnos nem egységesen vonatkoznak nyers vagy elkészített formára. Írok egy-egy példát:

- rizs, tészta, kuszkusz, bulgur, stb. száraz állapotra vonatkozik az adat

- zöldség, gyümölcs - nyers állapotra, ha úgy is fogyasztjuk, de pl. párolt zöldség esetén a kész egytál mennyiségét jelöli

- húsok, hal, stb. - elkészített állapotban annyi, amennyi a javaslat (csont nélkül, fõtt/sült állapotban).

Ha bármilyen kérdésed felmerül még, írj! Addig is sok sikert!

Üdvözlettel,

Varga Anna