Kérdés:

csak egy rövid kérdés: sajnos nem nagyon tudom eltalálni az arányokat, és ami megengedett, abbol többet is hajlamos vagyok fogyasztani. de! betartva az adagmennyiségeket a következõ étel szabályos? : csirkemell megsütve, rajta egy szelet sonka, és mozarella, és hozzá saláta, méghozzá káposzta, fejes sali, paradicsom, paprika, uborka, hagyma, fetasajt, és öntetként fokhagymás joghurtos sós borsos öntet. ha jól számolom ez 12 alacsony indexû alapanyag. nem sok ez???

Válasz:

Nem lenne sok, csak akkor, ha nem jól értelmezzük az ajánlott adag mennyiségeket.

Egy dolgot sokan el szoktak felejteni: ha a husi legfeljebb ajánlott adagja önmagában 12 dkg, a sajté 5 dkg, a sonkáé 6 dkg, akkor ha egy sajtos-sonkás hússzeletet készítesz, akkor mindegyik adagja kevesebb, hiszen együtt már nagyon sok lenne a példánál maradva az étkezés fehérje és energiatartalma. Így a sonkás-sajtos husi javasolt mennyiségei: 10 dkg hús, 1 dkg sajt, 1 dkg sonka. Így az eredeti 12 dkg összsúly van meg (mert az alap a húsétel, így annak a mennyisége a mérvadó). Ehhez még a feta sajt feleslegesnek tûnik, és a joghurt öntettel is csak tovább növeled a fehérjetartalmat.

Ugyanez vonatkozik a zöldségekre is. Ha külön-külön veszed a zöldségek ajánlott mennyiségeit, akkor nagyjából 25 dkg körül vannak egyesével. De mindegy, hogy 1, 2 vagy akár 6 féle zöldségbõl készíted a salátát, az össz. tömegnek kell 25 dkg-nak lennie. Tehát a példádnál maradva: a salátádba nagyjából 41-42 g káposzta, és ugyanennyi hagyma, paprika, paradicsom, uborka kerül.