Kérdés:

Tisztelt Hölgyem! A Debrecen Grand Jury (www.winetest.eu) évek óta hagyományosan indul a Debreceni slambucfõzõ versenyen, több ízben nyerte el a különdíjat, egyszer a harmadik helyet. A tavalyi nagysikerû bioslambuc után az idei koncepció a fitness-slambuc. A slambucot Alexandra-tésztából készítjük, bio-krumpliból, mangalica-szalonnával. Szeretnénk, ha megtisztelne tanácsával: Ön szerint hogyan lehet a slambucot egészségesebbé tenni? A verseny aug. 9-én, szombaton, a debreceni Nagyerdõn lesz, ezúton szeretettel meghívjuk Önt és a teljes "Alexandra csapatot"! Számíthatnak egy kiadós kóstolóra a Debrecen Grand Jury slambucából! Szívélyes üdvözlettel: Balogh Judit (közgazdász, amateur de vin)

Válasz:

Kedves Balogh Judit!

Vannak olyan hagyományos ételek, amelyeket csak a jellegük, ízhatásuk elvesztésével lehetne fittebbé tenni. Ilyen például a slambuc is. Vannak olyanok, amit meg lehet oldani, ilyen pl. a gulyásleves: olajjal készítve, sovány hússal, burgonya és galuska nélkül. 

Visszatérve a slambucra: nagyon jó elképzelés az alexandra durumtészta, mint alapanyag (megtisztelõ is számunkra, hogy erre esett a választás), de sajnos ugyan egészséges a bio-krumpli és a mangalica szalonna, hozzáadásukkal már nem lehet igazi fitness ételrõl beszélni. Az alapanyagok nagy részét ki kellene hagyni, így az eredmény már nem lenne igazi slambuc. Egészséges kategóriában azonban kiváló ez az összetétel. :)

Nagyon köszönjük a meghívást, de sajnálatunkra nem tudunk jelen lenni a versenyen, egyéb hétvégi elfoglaltságok és nyaralás miatt. Sok sikert kívánok a versenyhez, és ha kérhetem, írjon, hogy milyen volt a fogadtatása, illetve a helyezése a slambucuknak.

Szép napot kívánva, üdvözlettel,

Varga Anna