Kérdés:

Igazán nem akarlak zavarni, de mindig elõfurakodik egy-egy újabb kérdés. Most éppen a "sovány sajtok" kategóriánál akadtam el. A boltban sokféle volt, de egyiknek sem volt a szárazanyagban 10% alatti a zsírtartalma. Találtam Óvári köményest, de az eladó szerint ez zsíros sajt, így nem tudom, erre gondoltatok-e a felsorolásnál. Volt orda sajt, ez ugye friss sajt, de kupacban árulták, nem tudtak semmit mondani a zsírtartalomról, a kinézete/állaga alapján sovány kéne hogy legyen. A dobozos "cottage cheese"-t imádom, ez is friss sajt, soványnak számít?? ( :-) ) Wasa-ból többfélét árulnak, mindegyik jó? Tudom, fárasztó lehet mindenkinek ugyanarról írni, de olyan nehéz eligazodni a temérdekféle árumennyiség közt (mozzarellát vettem dögivel).

Válasz:

Elsõsorban azt kell tudd, hogy a súlykontroll elsõ szakaszába besorolt sajtok közül nem feltétlenül esik mindegyik a sovány sajt katerógiába (akad közöttük félzsíros is). Az energiatartalom (amit nem csupán a zsiradék-, hanem pl. a fehérjetartalom is befolyásol), a zsiradéktartalom és a GI egyaránt szerepet játszott a besorolásnál. Ezek alapján a sajtok közül elsõ szakaszban (7-10 nap) a következõk fogyasztása ajánlható: mozzarella, feta, trappista light, óvári félzsíros formája, tolnai sovány. Az óvárival kapcsolatban már én is jártam úgy, hogy zsírosat találtam, úgyhogy azt kell mondjam, van félzsíros és zsíros formája is. A második szakaszban az elõbb felsorolt sajtok mellett még a következõket is lehet fogyasztani (a teljesség igénye nélkül): hagyományos trappista, edámi, ementáli, parmezán, gouda, cheddar. Sajnos a friss sajtokról így látatlanban nem tudok megbízható választ adni. A wasa kenyérbõl elsõsorban a FIBRE fajtát ajánlom, mert ez gazdagabb rostban, mint a többi. Egy fajta van a wasa-ból, ami emlékeim szerint tartalmaz cukrot, ez az egy amit nem ajánlok, a többit lehet, csak ízlés dolga, hogy melyiket válasszuk.

Nem zavarsz, örülök, ha tudok segíteni, úgyhogy ha bármilyen kérdés felmerülne a továbbiakban is, nyugodtan írj!