Kérdés:

Az új szakácskönyvben szereplõ adagokkal kapcsolatban lenne kérdésem. Az elején meg van adva, hogy 1 ek=3,5 dkg, a receptekben pedig csak ek. szerepel. Viszont az biztos, hogy bizonyos élelmiszerekbõl 1 evõkanálból soha nem lesz 3,5 dkg, ilyenkor mit kell figyelembe venni? Komolyan zavarban voltam pl. a mandulás sütinél, hogy a két ek. édesítõszer az most mennyi. 2 evõkanáltól semmi édes íze nem lett, de 7 dkg viszont rengeteg, figyelbe véve, hogy maga az üveg 40g... Tudnál ebben segíteni?

Válasz:

A receptkönyvben szereplõ adagokat Budai László mesterszakács adta meg, ezért kérdésedet továbbítottam neki. A válasza így szólt:
Mindig a kristályos édesítõszerre vonatkozik a kanál. Ha folyékonyról beszélünk, akkor más mértékegységeket veszünk alapul. Amellett azt is tudni kell hogy minden édesítõszer más erõsségû. Ezek a receptek Canderel-lel lettek elkészítve. De szerintem - mint a só is ilyen - az édesítõszerbõl is annyit használjunk amennyit a szánk íze kíván.
Remélem segítettünk a válasszal, ha bármilyen kérdésed felmerülne még, jelezd!