Kérdés:

Nekem a lisztekkel kapcsolatban lenne kérdésem, hiszen már annyi félét kapni, hogy nem tudok rajtuk kiigazodni és a szénhidrát tartalmuk-felszívódásuk miatt is érdekelne, hogy melyiket lehet a legjobban beilleszteni a fogyókúrába, és persze az egészséges életmódba (pl. szójaliszt, graham,rozs,durum,tönköly)?

Válasz:

A liszteket a fajtájuk és õrlési állapotuk alapján érdemes kiválasztani (ezek határozzák meg jellemzõ tulajdonságaikat). A gabonaszemek a feldolgozás során veszíthetnek értékükbõl (õrlés, hántolás). Ha nem a teljes gabonaszemet használják fel az elkészítéshez, akkor a késztermékben csökkenhet az eredetihez képest a rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalom. Emellett a szemcseméret és korpa mennyiség csökkenésével nõ a vércukorszint növelõ hatásuk. 2 példát kiemelve: a zabban a többi gabonaféléhez képest jóval kevesebb keményítõ van, emellett jelentõs mennyiségû ún. béta-glükánt tartalmaz (vízben oldódó rost, amely csökkenti a koleszterin-szintet, valamint a szénhidrát- és zsír felszívódását), valamint magasabb a zsiradéktartalma és fehérjetartalma, mint a vele összehasonlítható más gabonaterméké. Mindezen tulajdonságok együttes hatása révén kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék (alacsonyabb a GI-je). A durumbúza is fehérjében gazdagabb, mint a búza, és kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más vele összehasonlítható gabonaféle, cukorbetegeknek is ezt szokták ajánlani az ételkészítéshez. Összefoglalva: a példában említett 2 gabonaféle már akkor is jobb tulajdonságokkal rendelkezik, ha nem teljes kiõrlésû, ezt a pozitívumot csak tovább fokozza az, ha ráadásul teljes kiõrlésû formáját választjuk. Azonban rendkívül fontos, hogy nagy energia- és szénhidráttartalmuk miatt csak a Program által javasolt mennyiségek szigorú betartásával fogyasszuk a belõle készült termékeket, egyéb esetben veszélyeztetjük a fogyókúra sikerét!