Kérdés:

Tisztelt Dietetikus! Szeretném megkérdezni,hogy a 2. szakaszban a zabkorpás pékáruk mellett(fõként kenyér,zsemle) milyen alapanyagú termék fogyasztható? Minden teljes kiörlésû ? Mit gondol a tönköly,rozs,graham termékekrõl,melyik a legideálisabb? Zabkorpából készült pékárút sehol sem kapok.:( Ezenkivül a cukkini ill gesztenye melyik szakaszba tartozik,hányas az indexük? Sajnos ezekre sem leltem rá a könyvben.

Válasz:

Kedves Zsanett!

A gesztenye második szakaszos alapanyag, a cukkíni pedig már az elsõ szakaszban is fogyasztható. Pontos számokkal még nem tudok szolgálni, indexálásuk folyamatban van.

A kenyerek, zsemlék esetén elsõsroban a zabpehelylisztbõl illetve durumlisztbõl, tönkölybúzából készült termékek amit ajánlani szoktunk, mert ezeknek a legjobb a vércukorszintre gyakorolt hatásuk. A graham- és teljes õrlésû termékek is jók, de egyre ügyelj: sajnos szinte minden termék tartalmaz finomított búzalisztet is. Ha egy kis százalékban tartalmazza, az nem nagy baj, mert kell a termék állagának kialakításához (a sikértartalma miatt), de ha a címke úgy kezdõdik, hogy finomított búzaliszt, az nem megfelelõ (mert a címkéknél szabályozzák a sorrendet: az elsõ helyen szereplõ anyag szerepel benne legnagyobb mennyiségben, a legkevesebb mennyiségû pedig a legutolsó). Remélem segítettem, ha lenne még bármilyen kérdésed, írj!

Üdvözlettel,

Varga Anna