Kérdés:

Idén február óta diétázom, mert akkor magas cukor-értéket mértek (7,2 mmol/l. éhgyomri). A diéta hatására 16 kilót fogytam, most 64 kg vagyok, és 164 cm, 62 éves. A cukor-értékem 6,48-ra mérséklõdött. Szeretnék olyan lisztekre javaslatot kapni, amik kedvezõen hatnak a cukor-anyagcserére, de nem csak teljes kiõrlésûek, és nem megfizethetetlenül drágák. Pár jó kenyér-receptnek is örülnék, mert sehol sem osztályozzák a liszteket a cukorbetegség szempontjából, legalábbis én nem találtam utalást.

Válasz:

Természetesen - ahogy levelébõl kiderül jól tudja Ön is - a teljes kiõrlésû verziók kedvezõ hatásúak a vércukorszintre. Kérésének megfelelõen más alternatívákat igyekszem javasolni, remélhetõleg mindkettõ pénztárcakímélõ megoldás. Az egyik a durumliszt, melynek glikémiás indexe jóval kedvezõbb, mint a hagyományos liszté (azaz kevésbé emeli meg a vércukorszintet). Ezt javasolják leggyakrabban cukorbetegség esetén is, ezért én is elsõsorban ezt ajánlanám. A másik pedig az, ha zablisztet, zabpehelylisztet választ. Ha ezek drága megoldások, akkor a hagyományos liszthez zabkorpát keverhet, így a végén kapott liszt rostban gazdagabbá válva pozitív irányban befolyásolja a hagyományos liszt vércukorszintre tett hatását. Természetesen rendkívül fontos az is, hogy óvatosan bánjon a lisztekkel, lehetõség szerint minél kisebb mennyiséget használjon fel belõlünk, hiszen magas szénhidráttartalma miatt mindenképpen jelentõsen befolyásolja a vércukorszintet.
Kenyérkészítésnél is az lenne a legmegfelelõbb, ha olyan alapanyagokat választ hozzá, amely minél alacsonyabb glikémiás indexû, azaz minél kevésbé emeli a vércukorszintet. Glikémiás index szerint legkedvezõbb a durumliszt, zabliszt, zabpehelyliszt és ezek teljes õrlésû változatai. Ha a kenyérhez kis mennyiségben olajos magvakat kever, azzal tovább csökkenti a kész kenyér vércukorszint-emelõ hatását, de ezek mennyiségével is vigyázni kell a magvak magas energiatartalma miatt. Fontos, hogy a finomliszt mennyisége rendkívül kicsi legyen benne, de nem valószínû, hogy ki tudja hagyni, mert sikérképzõ fehérjét ez tartalmaz olyan mennyiségben, ami a kenyér jellegzetes szerkezetét megadja.