Kérdés:

Kedves Anna! A kérdésem az lenne, hogy a 20% zsírtartalmú margarint, mely szakasztól lehet fogyasztani, illetve mennyi az ajánlott adag? Elõre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Petra!

Kérlek írd meg nekem a kért margarin pontos összetételét, és tápértékére vonatkozó adatokat a csomagolásról, hogy választ tudjak adni a kérdésedre.

A margarinokról egyébként a súlykontroll álláspont a következõ (részlet a Súlykontroll Program címû könyvbõl):

"Lehetõség szerint a kenõzsiradékok (vaj, margarin) használatát is kerüljük. Sokszor tapasztalt rossz szokás, hogy a reggeli rozskenyérre, a felvágott és sajt alá még margarint vagy vajat is használunk! Egy kis megszokásbeli különbség óriási változásokat eredményezhet. Nem beszélve arról, ha a gyerekünk már így szokja meg, sokkal jobban tudja kontrollálni a súlyát felnõtt korában! Használjunk margarin és vaj helyett inkább különbözõ krémeket! Hogy mire is gondoltam? Túró vagy joghurt alapú krémekre (pl. a késõbbiekben ismertetett tojáskrém). Amellett hogy finomak és változatossá tudják tenni étkezésünket, tisztában vagyunk összetételükkel is, hiszen csak mi szabhatjuk, meg mit tartalmazzon, és nem a kötött gyártási technológia. Erre érdemes odafigyelni, hiszen erõteljes fogyás visszatartó erõ lehet!"

Üdvözlettel,

Varga Anna