Kérdés:

Háziorvosom a napokban magas koleszterin-szintet állapított meg nálam. A kedvenc ételem viszont a tojás, és úgy tûnik, ezek után nem fogyaszthatnám… nem tudnál tanácsot adni, hogyan oldjam meg a diétát is, és azt is, hogy ne kelljen lemondanom a tojásról?

Válasz:

A tojás komplett fehérjeforrás, 98-100%-ban emészthetõ szervezetünk számára. A tojásfehérje nem tartalmaz zsiradékot, így koleszterint sem, a sárgája annál inkább. Tápláló volta, és magas zsiradéktartalma miatt (normál koleszterinszint mellett) heti 4 db-nál nem javasolt többet fogyasztani belõle (ebbe a mennyiségbe bele kell számolni az ételkészítéshez használt mennyiségeket is). Koleszterin tartalma nem elhanyagolható, azonban érdemes tudni: kizárólag a tojássárgájában található. Jó hír, hogy ma már a magas koleszterinszint diétája nem elsõsorban a magas koleszterintartalmú ételek kerülését jelenti, hanem az állati eredetû zsiradékok csökkentését, a növényi eredetû zsiradékok (elsõsorban a többszörösen telítetlen zsírsavak) növelését, az LDL-koleszterin-szint (ún. „rossz koleszterin”) csökkentését és a HDL-koleszterin-szint (ún. „jó koleszterin”) növelését. Ételek nyelvére lefordítva többféle növényi olajjal fõzzünk, együnk hetente kétszer tengeri halat vagy busát, a tej és tejtermékek közül válasszuk a kisebb zsiradéktartalmút, zsírszegény húsokat fogyasszunk, a tészták közül válasszuk a tojásmentes durumtésztát, és lehetõség szerint ritkán fogyasszunk bõ olajban sült ételeket. A tojásételek elkészítésének legegyszerûbb koleszterinmentes módja: csak a tojásfehérjét használjuk fel az étel elkészítéséhez. Nagyon finom pl. a tojásfehérjébõl készült rántotta. Színét sárga fûszerrel pótoljuk.