Kérdés:

Sziasztok! Tv-ben mindig azt emlegetik, mind szerintem Alexandra is, meg a Norbi is, hogy lisztet ûzzük az étrendünkbõl. S hogy õk valamilyen más lisztet használnak,amit lehet. Nah, ez melyik liszt lehet? Ez lenne a durum liszt? köszönöm elõre is a választ üdvözlettel bobektomi

Válasz:

Kedves Bobek Tamás!

Hogy Norbi milyen lisztet használ, az nem ismerem, viszont Alexandra és a szakma véleményét igen. Ezek szerint a finomított lisztet kellene kerülni, és helyette teljes kiõrlésû lisztet választani. Ez akár lehet kis mennyiségben búzaliszt is, de annak összetétele csupán a finomított búzalisztnél jobb, ezért mi elsõsorban zablisztet, durumlisztet és tönkölybúzalisztet, grahamlisztet szoktunk ajánlani. Íme egy kis összefoglalás arról, hogy miért:

A teljes kiõrlésû kifejezés bármelyik lisztre vonatkozhat, lehet búzaliszt, rozsliszt, zabliszt, stb. Azt jelenti, hogy a teljes gabonaszemet felhasználták a feldolgozás során (õrlés, hántolás). Ha nem a teljes gabonaszemet használják fel az elkészítéshez, akkor a késztermékben csökkenhet az eredetihez képest a vitamin- és ásványi anyag tartalom. Emellett a szemcseméret és korpa mennyiség csökkenésével nõ a vércukorszint növelõ hatásuk. Ezért jobb a teljes kiõrlésû, mint a finomított liszt.
A zabliszt abban különbözik, hogy a zabban a többi gabonaféléhez képest jóval kevesebb keményítõ van (a keményítõ egy cukormolekulákból álló szénhidrát lánc, ezért, ha teheted mindig próbáld meg kerülni az étrendedben), jelentõs mennyiségû ún. béta-glükánt tartalmaz (vízben oldódó rost, amely csökkenti a koleszterin-szintet, valamint a szénhidrát- és zsír felszívódását), magasabb a zsiradéktartalma és fehérjetartalma, mint a vele összehasonlítható más gabonaterméké. Mindezen tulajdonságok együttes hatása révén kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék (alacsonyabb a GI-je).
Ezek miatt ajánlható elsõsorban a zabliszt, de a durumliszt, tönkölybúzaliszt, graham liszt és a teljes kiõrlésû lisztek is jó választást jelentenek.

Ha ezek a lisztek túl drágák, akkor "csalhatunk" is: finomított búzaliszthez keverjünk zabkorpát, és máris jobbá tettük az összetételét (persze nem olyan jó, mint az elõzõekben leírtak, de a finomlisztnél ez is sokkal jobb.)

Természetesen ezeknek a liszteknek sem elhanyagolható az energiatartalma, tehát fogyókúra esetén mennyiségi korlát ezek fogyasztása esetén is célszerû.

Ha bármilyen kérdésed lenne még, írj!

Üdvözlettel,

Varga Anna