Kérdés:

Az lenne a kérdésem,hogy mivel sûrítsem a fõzelékeket? Étkezési keményítõvel jobb, mint liszttel?? Szeretnék leadni pár kilót.

Válasz:

A fõzelékek sûrítése több módon is lehetséges: saját anyagával sûrítés (pl. zöldborsó fõzi: ha a borsó már majdnem puha, vedd ki kb. 1/3-ad részét, turmixold le, és ezzel sûrítsd be a maradék 2/3 részét a fõzeléknek). Ez a leginkább energiaszegény megoldás. Ha liszttel sûrítést választod, akkor a zabpehelylisztet vagy a durumlisztet ajánlom, ezek második szakaszos lisztek, kevésbé emelik meg a vércukorszintet. Legjobb a hintés, de habarhatsz is (akár joghurttal/kefirrel vagy zsírszegény tejföllel), de a rántást próbáld meg teljesen elkerülni (ekkor a liszt magas energiatartalmára rátesz még egy lapáttal az olaj energiatartalma is). Sajnos a keményítõ nem megfelelõ sûrítõ eszköz fogyókúrában, mert színtiszta szénhidrát, és mint ilyen magas glikémiás index-szel rendelkezik (azaz gyorsan emeli a vércukorszintet).