Kérdés:

Kedves Anna!
Kérdések tárháza kifogyhatatlan :)
Megdöbbenve olvastam, hogy SK indexe a kölesnek 74-es indexe, mivel sok helyen nagyon javasolt - béltisztító és egyéb hatása miatt...
Amit nem találtam és nagyon hasonlít a kölesre az a quinoa... Mindkettõt imádom és zelleres kölesfasírtként isteni mindkettõ.
Ezek szerint errõl le kell mondani?
A mintaétrendben találtam raitát, viszont köretek között nem találtam hozzá leírást. 9. héten szombaton vacsorára javasoltátok. Neten az alábbit találtam:
http://www.tutitippek.hu/blog/raita.php

Ez lenne a ti recept javaslatotok is?

Biztosan még lesz további kérdés, kérés...
Válaszodat várva, további szép napo(ka)t,
Nagy Ági

Válasz:

Kedves Ági!

Igen, sajnos pár nagyon egészséges gabonafélének igen magas a GI-je, ezért az SKI-je is. Ezért ilyen magas a kölesnek és hajdinának az SKI-je.

A quinoáról még nincs konkrét infóm, hogy milyen index-szel rendelkezik, de folyamatosan dolgozunk az index táblázat bõvítésén, ezért most legalább rávilágítottál arra, hogy a quinoát ne felejtsük ki. :) Egyébként nekem személyesen nagyon jó véleményem van a quinoáról, mert jó vasforrás, nátriumban szegényebb, viszont több benne a kalcium, magnézium, kálium, mint a búzában, árpában vagy kukoricában. Érdekesség, hogy gabonaként kezelik, de valójában mag. A lényeg: sokkal jobb, mint ha rizst választanál. Ezért kíváncsi leszek, hogy belefér-e a második szakaszba.

Az elõzõ levelemben írtam, hogy véleményem szerint Te immár 3. szakasz szerint is étkezhetnél - ezért nem lehet mondani, hogy le kell mondanod a kölesrõl, csak tudatosan kell választanod, és nem túl gyakran.

Az általad belinkelt oldalon található raita tökéletesen megfelel, nyugodtan készítsd és egyed így! :)

Szép napot!

Varga Anna