Kérdés:

Kedves Anna! Szeretném elkezdeni mától a Súlykontroll programot, a könyvet elolvastam, úgy érzem nekifoghatok. A heti menüt már össze is állítottam, de van még néhány kérdés, ami nem tisztázódott bennem. Mivel családanya vagyok, és nem csak magamra fõzök, ezért néha nem tudom megoldani a pontos kiméréseket (apa, kisgyerek). De ha tegyük fel 1 l borsófõzeléket készítek (csak a 2. szaksztól kezdve!!) zabliszttel sûrítve, és ehhez a mennyiséghez egy pohár 12%-os tejfölel, akkor ha én ebbõl max. 2,5 dl mennyiséget eszem, akkor nem lépem túl az ajánlott adagot, igaz? Vagy pl. a durumtésztáknál, ha sajttal, tejfölel ízesítem, az elõzõ gondolat alapján, a rám esõ mennyiség ca. az ajánlott napi adagot fogja kitenni, nem? Mert ha ezt veszem alapul, akkor eyáltelán nem nehéz igazodni a programhoz, és kevés módosítással minden korábbi étel elkészíthetõ. Jól gondolom? Másik kérdésem, hogy az 1. szakasz alatt mesterséges édesítõt használhatok? A napi teámba vagy tejes kávémba szoktam 1-1 db süssina-t tenni, enélkül nem ízlene. Ezt még szabad, vagy csak a 2. szakasztól? Köszönöm válaszodat! Sok sikert kívánva munkádhoz, szeretettel, Bátor Boglárka

Válasz:

Kedves Boglárka!
Jól gondolod, nagyjából meg fog felelni a napi ajánlott adagnak a két példában megadott étel.
Csak arra figyelj majd oda, hogy pl. az általad leírt zöldborsó fõzelékben (zöldborsó, zabliszt és 12%-os tejföl) már 3 közepes súlykontroll indexû alapanyag található. Egy napon legfeljebb 5 közepes indexût javasolt fogyasztani, tehát ezen a zöldborsó fõzelékes napon már "csak" 2 közepes súlykontroll indexû étel fog beleférni. Pl. a reggelinél 1 db zabos kifli, tízórainál 1 közepes narancs. Ezen felül aznap már csak alacsony súlykontroll indexû alapanyagot egyél.
Ha a tejfölös tésztát "elemezzük", akkor lényeges, hogy minimum 2 közepes indexût fog tartalmazni (durumtészta, 12%-os tejföl), a sajttól függõen ez emelkedhet ugyancsak 3-ra (pl. ha normál trappistát választasz ki hozzá), de lehet, hogy marad a 2 közepes indexû tartalom (ha pl. sovány sajtot, vagy mozzarellát választasz hozzá).
De ha visszatérünk a zöldborsó fõzelékre: el tudod úgy is készíteni, hogy csak 1 közepes súlykontroll indexû alapanyagot tartalmazzon (zöldborsó). Ezt úgy tudod elérni, hogy joghurtot használsz a 12%-os tejföl helyett, és nem zabliszttel sûríted, hanem saját alapanyagával, azaz magával a zöldborsóval (1/3-át kiveszed a fõtt zöldborsónak, leturmixolod, és ezzel sûríted a fõzit). Ez utóbbi megoldás csupán egy tipp, nem biztos, hogy a családnak tetszeni fog a méregzöld fõzelék, pedig nagyon finom! :) Ezt a sûrítési módot elsõsorban az súlykontroll program elsõ szakaszában ajánlom, azokhoz a fõzelékekhez, amelyek alapvetõen csak alacsony súlykontroll indexû anyagokat tartalmaznak (pl. brokkoli fõzelék, burgonya nélküli kelkáposzta fõzelék).
A második kérdésre örömmel írhatom: igen, az elsõ szakaszban is használhatod az egyes édesítõszereket. A süssina pont azokat az édesítõszereket tartalmazza, amit lehet.
Ha bármiben tudok még segíteni, írj! Sok sikert!

Üdvözlettel,
Varga Anna