Kérdés:

Kedves Anna! Immár sokadik alkalommal fordulok hozzád tanácsért. Az eddigiek is minden esetben kielégítették kíváncsiságom. Az jelenleg biztos, hogy bármennyire érdekel a dietetika sajnos nem tudom elvégezni, mert csak nappali tagozaton oktatnak. Ezt megértettem, mivel rengeteg olyan tárgy van, melyet távoktatás vagy levelezõ formában nehéz lenne elsajátítani. Esetleg nem tudsz valami olyan megoldást, akár fórumot, akár szakirodalmat melybõl alapismeretekre, emberi test mûködésére és alapvetõ kérdések területén tudásomat bõvíthetem? Nagyon szívesen adnék tanácsot alátámasztva tudással saját családom körében is. Elhízás a párom oldalán nem kis mértékû, saját családom körében pedig a cukorbetegség - normál BMI indexûek - ismert. Ez utóbbiban már viszonylag nagy a gyakorlat, mert nagypapám mellett sok idõt töltöttem, aki szintén ezzel élte le kb. élete felét (inzulin napi 2-3 alkalommal). A további kérdésem pedig Candida albicans körébõl érkezik. 3 évvel ezelõtt rákszûrésen kimutatták (utólag kerestem leleteket és már elõzõ évek alapján is túl magas volt a szervezetemben). Ekkor kb. 10-12 témához kapcsolódó könyvet olvastam ki elég sok ellentmondással. Elmentem allergia vizsgálatra és szerencsés módon csak bazsalikom olajjal szemben voltam érzékeny. Ezek után 8 hónapos kemény diéta - figyelve minden összetevõre - és mellette vezettem a háztartást - normál étrendûek számára. Egy szem liszt vagy cukor sem volt benne. Nos az idei vizsgálat melynek eredményét és konzultációját tegnap tartottuk orvosommal elég erõs fertõzést mutatott. Vashiánnyal párosulva illetve a vércukrom jelenleg már a max. érték felett van ismét - 6,8. Ezeket összevetve szeretném tudni, hogy te mint szakember Candidával kapcsolatban milyen utat tudsz javasolni, illetve mi az ami tényleg tiltó listás és mi az ami maradhat az étkezésekben. Zöldség szinte minden mennyiségben és formában, gyümölcsök közül a magas cukor tartalmúak tiltva - szõlõben biztos vagyok - banán is ide tartozik? Cukor, fehér liszt, élesztõvel készült ételek, gombák, érlelt sajtok kizárva. Ide vonatkozik, hogy a WASA is élesztõvel készült termék - ez fogyasztható véleményed szerint? Amennyiben ezek sem javasoltak - tk lisztbõl sütõporral készült kenyérrel kiváltható a WASA? (Tk tönköly lisztet használok általában) Illetve Alexandra light sajtja milyen eljárással készül? Anno trappista tudom, hogy tiltó listás volt. Ha ez most is így van, akkor mozzarella és feta sajt kivételével van valami más amit ehetek? (Nagyon szeretem sajtokat.) Tofu fogyasztható (natúr vagy ízesített változat)? Tudom hosszú a lista kérdések terén, de remélem jut rá idõd elõbb vagy utóbb, hogy megválaszold a kérdéseket. Nagyon köszönöm elõre is segítséged, Szép napot neked, Ági

Válasz:

Kedves Ágnes!

Sajnos annyi kérdés érkezik a honlapra, hogy kizárólag a Súlykontrollal kapcsolatos kérdésekre tudok válaszolni, és még abban is óriási a lemaradásom... ezért elsõsorban annyit tudok javasolni, hogy keress a neten egy másik dietetikust, biztosan tudnak segíteni neked! Ha jól tudom, van olyan oldal, hogy www.dietetikus.lap.hu, ez nagy segítség lehet a keresésben. A www.diet.hu-n találsz tanácsadással foglalkozó kolléganõket.

Az idõhiány ellenére talán még két dologgal segítséget tudok nyújtani:

Az elsõ, ami érdekes lehet számodra a dietetikusok szakmai lapja és honlapja. A szakmai lap neve: Új diéta. Webcíme: www.ujdieta.hu. A szakmai szervezet webcíme: www.diet.hu vagy www.mdosz.hu (mindkettõ ugyanarra az oldalra mutat). Rengeteg infót találsz ezen a honlapon, szerintem hasznos lehet számodra.

A másik dolog, ami eszembe jutott, hogy segíthet: most már a SOTE és a TF és a HIETE (ahol én tanultam) egyesült és jelenleg SEMMELWEIS EGYETEM néven fut. A fõiskolai kar dietetikus szakán biztosan tudnak segíteni irodalom ügyében, vagy a jegyzetbolt is esetleg tud adni felvilágosítást.

Úgy tudom, hogy nem mindegyik wasa kenyér tartalmaz élesztõt. Errõl az alábbi linken tudsz tájékozódni:

http://www.wasa.com/wasa/smpage.fwx?page=169&main=products

Alexandra light sajt eljárásának utána kell nézzek, de nem biztos, hogy így év végén sikerül elérnem a gyártót, ezért nagy valószínûséggel januárban fogok jelentkezni a válasszal.

Ne haragudj, hogy csak ennyiben tudtam segíteni. Remélem ez is hasznodra válik. :)

Kellemes Ünnepeket!

Varga Anna