Kérdés:

Elsõként dicsekedni szeretnék MINDENKINEK azzal,hogy május óta étkezem a diéta szerint,és azóta leadtam 17kg-ot!!!!Szülés után 91kg lettem(176,5cm),és most vagyok 74kg.Még 4 kg-ot szeretnék leadni,és elkezdeném a harmadik szakaszt.(Mozogtam is,de nem haltam bele:kihasználtam,hogy kisfiam szeret sétálni,és hetente többször sétáltunk kb.5-6km-t) Kérdésem:ehetek a harmadik szakasztól hagyományos módon készült fõzelékeket,leveseket,vagy ezeket is kompenzálni kell két napig?Az tiszta,hogy édesség,tésztás ételek után igen,de a hagyományos fõtt ételeket is így kell kezelni?

Válasz:

Elõször is gratulálunk, és örülünk a sikerednek! :)

A harmadik szakaszban folytatni érdemes a második szakaszban megszokott étkezési arányokat (azaz 2 alacsony SKI alapanyag mellé 1 közepes SKI alapanyag már fogyasztható; napi legfeljebb 5 közepes SKI-t fogyasszunk, és az arányokat napi bontásban tartsuk) de ilyenkor 3 naponta 1 vagy 2 adag magas (60 feletti) SKI-jû alapanyag is fogyasztható. Akár kolbász, burgonya, cukros csokoládé, fehér kenyér, stb.

Az étel kérdésére lefordítva a választ: finomliszttel, cukorral csak 3 naponta érdemes készíteni levest, fõzeléket, a többi napon a diéta alatt megszokott zablisztes vagy saját anyagos sûrítéses, édesítõs változat célszerû. A durumtészta belefér már a második szakaszba, de ha a tészta alatt cukros/finomlisztes piskótát értesz, akkor ezt is három naponta 1-1 adagban javasoljuk csak. Ha gyakrabban iktatod be az étrendedbe, akkor tényleg a kompenzáció lehet a megoldás.

De én inkább azt javasolom, hogy próbáld meg a mindennapos étkezésed részeként felfogni a diéta alatt megtanult konyhatechnológiai és nyersanyag válogatási módszereket, tartsd meg ezeket természetes módon, magától éthetõdõen. Úgy gondolom, akkor leszel hosszútávon eredményes, ha életmódváltásként éled meg ezeket a dolgokat. Pl. én minden egyes hagyományos süti esetében azon gondolkodom és kísérletezem, hogy hogyan lehetne Súlykontroll elsõ vagy második szakaszos étkezéshez megfelelõvé varázsolni, hogy kompenzáció nélkül beleférjen a mindennapjaimba. Pl. ezért már eszembe sem jut cukorral és finomliszttel készíteni a gofrit, muffint, piskótát. Helyette zablisztet használok, édesítõvel, és szükség esetén sütõporral egészítem ki, hogy a térfogata olyan legyen, mintha finomított búzalisztbõl készíteném. Arról nem is beszélve, hogy laktatóbb, és egészségesebb a szervezetnek a jobb glikémiás index miatt.

Ha bármilyen kérdésed felmerülne még, írj!