Kérdés:

A férjemnek gluténérzékenysége van. Csak gluténmentes lisztet, tésztát ill. kenyeret fogyaszthat. A diétámba belefér, ha én is gluténmentes termékeket fogyasztok vagy rizslisztbõl készült terméket ? Eddig mindent zablisztbõl készítettem.

Válasz:

Ha szigorúan csak az energiatartalma szerint néznénk, és nem vennénk figyelembe a feh/zsír/CH arányt, valamint a felszívódást nagyban befolyásoló rost tartalmat, akkor kijelenthetõ, hogy a rizsliszt/kukoricaliszt/zabliszt hármasából legkedvezõbb energiatartalma a kukoricalisztnek van, ezért a fogyókúra része is lehetne. Azonban a három liszt közt  a legnagyobb energiakülönbség összesen 40 kcal (100 g-ra vonatkoztatva). Ha figyelembe vesszük a fehérje tartalmat, a CH arányt és a rosttartalmat, akkor sokkal kedvezõbb a zabliszt összetétele. Én tehát elsõsorban továbbra is a zablisztet javasolnám, de ha minden más javaslatot betartasz a fogyókúrád során, akkor belefér a kukorica- vagy rizsliszt is.

Tartalmaik:

  rizsliszt (g/100 g) kukoricaliszt (g/100 g) zabliszt (g/100 g)
energia  352349 389 
fehérje 6,99,6 14,9 
zsír 0,63,1 7,2 
szénhidrát 79,470,2 65,8 
rost 2,85,4 7,0 

 

Ha bármilyen kérdésed felmerül még, írj!