Kérdés:
A férjemnek gluténérzékenysége van. Csak gluténmentes lisztet, tésztát ill. kenyeret fogyaszthat. A diétámba belefér, ha én is gluténmentes termékeket fogyasztok vagy rizslisztbõl készült terméket ? Eddig mindent zablisztbõl készítettem.
Válasz:
Ha szigorúan csak az energiatartalma szerint néznénk, és nem vennénk figyelembe a feh/zsír/CH arányt, valamint a felszívódást nagyban befolyásoló rost tartalmat, akkor kijelenthetõ, hogy a rizsliszt/kukoricaliszt/zabliszt hármasából legkedvezõbb energiatartalma a kukoricalisztnek van, ezért a fogyókúra része is lehetne. Azonban a három liszt közt a legnagyobb energiakülönbség összesen 40 kcal (100 g-ra vonatkoztatva). Ha figyelembe vesszük a fehérje tartalmat, a CH arányt és a rosttartalmat, akkor sokkal kedvezõbb a zabliszt összetétele. Én tehát elsõsorban továbbra is a zablisztet javasolnám, de ha minden más javaslatot betartasz a fogyókúrád során, akkor belefér a kukorica- vagy rizsliszt is.
Tartalmaik:
rizsliszt (g/100 g) | kukoricaliszt (g/100 g) | zabliszt (g/100 g) | |
energia | 352 | 349 | 389 |
fehérje | 6,9 | 9,6 | 14,9 |
zsír | 0,6 | 3,1 | 7,2 |
szénhidrát | 79,4 | 70,2 | 65,8 |
rost | 2,8 | 5,4 | 7,0 |
Ha bármilyen kérdésed felmerül még, írj!