Kérdés:

Kedves Anna! Köszönöm az eddigi válaszaidat, nagyon sokat segített. Felmerült egy újabb kérdés, ebben szeretném a segítségedet kérni. Nem tudom, hogy ez a kenyér mennyiben illik bele a súlykontroll programba, ezeket találtam a Ceres sütõ honlapján. Remélem elég lesz, ahhoz, hogy véleményt tudj mondani róla. Igyekszem kideríteni, az összetételét. Fogyi kenyér 250g És hogy a Fogyi kenyér elõnyös tulajdonságai hogyan járulnak hozzá alakunk megõrzéséhez, vagy akár a szigorú fogyókúrához? Az élelmi rostok energiához nem juttatják a szervezetet, mégis kiemelten fontosak: meggyorsítják a káros anyagok távozását szervezetünkbõl, segítenek a különféle bélbetegségek megelõzésében, valamint csökkentik a koleszterinszintet. Az élelmi rostok a legszigorúbb diétát is könnyebbé teszik, hiszen étvágycsökkentõ hatásúak. A glikémiás index segítségével az evés és a vércukorszint összefüggése mérhetõ, segítségével megkülönböztethetünk lassú szénhidrátokat, melyek nem emelik magasra a vércukorszintet, inkább hosszabb ideig igyanazon a szinten tartják (így lassabban éhezünk meg) illetve gyors szénhidrátokat, melyek épp fordítva mûködnek, hozzájárulva a gyors elhízáshoz - hosszabb távon akár a cukorbetegséghez is. Alacsony glikémiás indexûnek tekinthetõk az 55-ös érték alatti szénhidrátok. A Fogyi titka És hogy a Fogyi kenyér miért rendelkezik csökkentett kalória és szénhidrát tartalommal? A Fogyi kenyér készítéséhez búzaliszt helyett kukoricakeményítõt használtunk: a búzaliszttel bevihetõ 4 kcal/g energia helyett a kukoricakeményítõvel 1,3 kcal/g energiát viszünk be a szervezetbe.

Válasz:

Kedves Takács Zoltánné!

Amíg a pontos összetételét nem látom addig csak nagy vonalakban tudok beszélni róla, de egyértelmû állásfoglalást csak miután az összetételét láttam akkor tudok adni. :)

Tehát elõljáróban:

Megnéztem a Ceres honlapján, hátha találok még valami plusz információt, de nem nagyon sikerült, csak a fényképe alapján annyit tudtam meg, hogy élelmi rostban gazdag, kedvezõbb GI-jû alapanyagból készült, és hogy csökkentett CH tartalommal bír. Ezek mind beleférhetnek a súlykontroll irányelvekbe, de azért addig ebben nem vagyok teljesen biztos, amíg nem tudom megítélni, hogy milyen mértékben igazak a csomagolás állításai. Bizonyos mértékben igaznak kell lennie, hiszen rendeletileg szabályozva van, hogy mikor kerülhet rá ilyen állítás, de azért vannak kifejezések, amelyek megtéveszthetik az embert. Pl. a kedvezõbb szó nem azt jelenti, hogy kedvezõ, hanem hogy a búzaliszt GI-jénél valamivel kedvezõbb, de akár lehetne ennél sokkal jobb is... ezért lesz fontos látni a pontos összetételt. :)

A búzaliszt 1 g-ja tudomásom szerint (forrás: NutriComp) 3,68 kcal-t, míg a kukoricakeményítõ 1 g-ja 3,48 kcal-t  tartalmaz. Lehetséges, hogy ettõl még igaz, amit állítanak róla, mert valamilyen speciális kukoricakeményítõ frakciót használnak - de az számomra mindenképp érdekes adat, hogy a kész kenyeret kedvezõbb GI-vel reklámozzák, és emellett a búzaliszt/kukoricakeményítõ párhuzamot emelik ki. Hogy miért érdekes? Mert míg a finomított búzaliszt 76%-a szénhidrát, és 4,4 g /100 g rostot is tartalmaz, addig a kukoricakeményítõ 86%-nyi szénhidráttartalommal bír, és nem tartalmaz rostot. Ebbõl logikusan az következne, hogy a kukoricakeményítõ GI-je kedvezõtlenebb (azaz magasabb), mint a búzaliszté.

Ezek alapján kíváncsian várom az összetételt, mert lehetséges, hogy zabkorpával, illetve egyéb hasonló anyagok hozzáadásával tudták elérni, hogy tényleg kedvezõbb legyen a GI-je.

Addig, amíg ezek nem "tisztázódnak" nem tudom látatlanban ajánlani, de ez nem azt jelenti, hogy ha majd az információ birtokába jutok, akkor sem fogom. Majd a termék eldönti. :)

Sajnálom, hogy nem tudtam ebben segíteni. De várom a választ, és ha még ezen kívül is lesz kérdésed, írj!

Üdvözlettel,

Varga Anna