Kérdés:

Kedves Anna! Azt szeretném megtudni, hogy a teljeskiõrlésû búzaliszttel ill. az ebbõl készült kenyerekkel, búzakorpával mi a helyzet? Azt tudom, miért nem jó a finomliszt, és miért jó a zabliszt. A súlykontroll index táblázatban sem találom a teljesõrlésbúza kenyeret ill. lisztet. Azért is érdekelne ez a téma, mert régóta ezeket fogyasztom, és a boltokban sem nagyon találtam pl. zabkorpás zsemlét, csak búzakorpásat. Egyébként az oldal és a program szuper. És az is nagyon jó, hogy van online tanácsadás. Elõre is köszönöm a választ, és sok sikert kívánok Nektek a továbbiakban is! Bea

Válasz:

Kedves Bea!

A lisztek közül elsõsorban a teljes kiõrlésûeket ajánljuk, legjobb hatású a zabliszt, durumliszt, tönkölybúzaliszt, rozsliszt. DE! Ha nem találsz ilyen alapú kenyereket, és nincs otthon kenyérsütõ géped, akkor az lenne a jó, ha olyan kenyeret választanál, amiben ugyan van teljes kiõrlésû búzaliszt, de nem az, amibõl a legtöbbet tartalmazza. Könnyen le tudod ezt ellenõrizni, mert az összetételi felsorolásban az van legelsõként leírva, amibõl a legtöbbet tartalmazza a termék, és az van utoljára, amibõl a legkevesebbet. Tehát: ne az elsõ legyen a kenyér felsorolásában a t.õ. búzaliszt. :) Jó a búzakorpa is, nyugodtan használhatod, kevés kcal-t, CH-t tartalmaz, sok rostanyag van benne. Természetesen jobb lenne a zabkorpa a béta-glükán tartalom miatt, de jó alapanyag a búzakorpa is!

Ha bármilyen kérdésed lesz még, írj!

Üdvözlettel,

Varga Anna