Kérdés:

Most hallotam elöször a könyvröl. Az lenne a kérdésem, hogy tejet inni nem tudok mert hasmenést kapok töle. Mivel tudnám helyettesíteni?

Válasz:

Sajnos nagyon sok embert érint ez a probléma. Nem tudom, mennyire vagy érzékeny az egyéb tejtermékekre, ezért csak általánosságban tudok válaszolni:
Vannak, akinek már az olyan gyógyszer is kiváltja a hasmenést, amely csupán tejcukrot tartalmazó bevonattal készül. Elõfordul azonban olyan ember is, aki a tejet „nyersen" nem tudja fogyasztani, azonban ételhez hozzáadva már nem okoz neki semmilyen problémát. Éppen ezért a helyettesítésére is egyéni érzékenységtõl függ, mindenkinek magának kell megtapasztalnia, hogy mit lehet, és mit nem lehet fogyasztania. Természetesen az is fontos szempont, hogy mi okból kívánjuk helyettesíteni (például azért, mert szeretnénk, ha így is elegendõ kalcium jutna a szervezetünkbe, esetleg azért, nem eszünk túl sok húsfélét, és a fehérje bevitel szempontjából lenne fontos a helyettesítés, stb.).
Mind kalcium, mind értékes fehérjeforrás pótlása szempontjából érdemes fogyasztani a joghurtot, kefirt, a sajtokat, túrót, tehát a tejtermékek nagyobb részét, így minden azon múlik, szervezeted hogyan reagál ezekre. A tej és néhány tejtermék kalciumtartalma:

Tehéntej

120mg/dl
Joghurt,kefir120mg/dl
Félzsíros túró80mg/10 dkg
Sovány túró90mg/10 dkg
Juhtúró400mg/10 dkg
Trappista sajt600mg/10 dkg
 

Érdekesség: Mint láthatjuk, a tejnél több kalciumot tartalmaz pl. a trappista sajt, mégis a tejet ismerjük jó kalciumforrásnak. Ennek az az oka, hogy a kalciumot kívül tartalmazza a tejcukrot is, amely elõsegíti a kalcium felszívódását.