"Nincs egészséges, vagy egészségtelen alapanyag - csak rosszul összeállított étrend." -mondják a táplálkozástudományi szakemberek. Azonban az alapanyagokat, ételeket számos tulajdonságuk alapján ki tudjuk emelni. Cikkünkben górcsõ alá vettünk pár alapanyagot a fogyásra, egészségünkre gyakorolt hatása szemszögébõl.
Grapefruit
10 dkg grapefruitban csupán 36 kcal van, 90%-a víz, tehát frissítõ hatású, alacsony energiaértékû, finom gyümölcs. 2006-ban egy kaliforniai Klinika endokrinológiai részlegnek táplálkozástudományi és anyagcsere osztályán végzett vizsgálatok szerint a grapefruitban több rejlik az elõbbiekben leírtaknál! A kutatók 99 túlsúlyos betegbõl képeztek 3 csoportot. Az elsõ csoport grapefruit-kapszulát szedett étkezés elõtt, a második grapefruit levet ivott, a harmadik pedig placebót (semmit) kapott. A placebó csoportnál is értek el fogyást, de a grapefruit levet ivó csoport a placebóhoz képest négyszeres mértékû fogyást ért el, míg a grapefruit kapszulát fogyasztók 4,6-szoros fogyást produkáltak (a placebó csoporthoz képest). A szerzõk beismerték, hogy a folyamatot magát nem értik, de okos dolog a friss grapefruitot bevenni a fogyást célzó étrendünk egyik alapjának.
Zeller
A zeller amellett, hogy alacsony energiatartalommal rendelkezik (31 kcal/10 dkg), kiváló étvágycsökkentõ, segíti az emésztést. Ezen tulajdonságai alapján érdemes odafigyelni étrendünk összeállításakor, hogy a zeller mindenképpen kapjon helyet!
Tudtad? A zeller az elõbb említett tulajdonságai mellett hatékony vérnyomáscsökkentõ, és gyors segítség macskajaj ellen. Vajon emiatt van a Bloody Mary koktélban 1 szál zeller? :-)
Spárga
A spága jellemzõi: alacsony kalóriatartalom (16 kcal/10 dkg) és tápanyag gazdagság. A spárgában (a legtöbb zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan) a kálium-nátrium aránya igen kedvezõ. 1 adag (25 dkg) 160 μg folátot (a napi folátigényünk 80%-át) és 600 mg káliumot (napi igényünk 17%-át) tartalmaz. Ezen kívül van még benne többek közt ú.n. quercetin, amely gyulladásgátló, rákellenes anyag. Kell ennél több indok, hogy õt is felvegyük a bevásárló listánkra?
Makréla
A hal magas fehérjetartalmú, alacsony kalóriatartalmú étel, melynek számos kedvezõ hatása van egészségünkre. A halakon belül a fehér húsú halaknak alacsonyabb a zsírtartalma, mint bármelyik más állati fehérjeforrásnak. A hihetetlenül alacsony energiatartalmuk mellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
A makréla egy karcsú, olajos, villás farkú hal. Kapható egészben, filézve, konzervként, steakben. 10 dkg-ja 183 kcal-t tartalmaz, 20%-a állati eredetû komplett fehérje. Hogy miért emelendõ ki a makréla a tengeri halak közül? Különlegesen magas benne az egészséges omega-3 zsírsavak aránya, kevés benne a szennyezõ anyag (tengeri haltelepekrõl származik, nem halgazdaságokból). Egyes források szerint a vörösbor mellett ez az egyetlen alapanyag, amely növeli a vér HDL koleszterin (azaz "jó" koleszterin, védõkoleszterin) szintjét.
Íme néhány recept az elõzõekben ismertetett alapanyagok felhasználásával: