Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Télen a legfontosabb! C-vitamin

A cikk megjelenési deje: 2010.11.10. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
vitaminc130.jpgHa megfázunk, bedugul az orrunk, egybõl rohanunk a gyógyszeres szekrény felé elõbányászni a c-vitamin tablettát. Ilyenkor is nagyon jól jöhet, hiszen erõsíti az immunrendszert, aminek köszönhetõen hamarabb kilábalhatunk egy betegségbõl, de ha rendszeresen biztosítanánk a megfelelõ vitaminbevitelt, akkor lehet, hogy nem is nyomnánk az ágyat.Ismerkedjünk meg közelebbrõl ezzel a „csodavitaminnal!"

A vitaminokról általánosságban


A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek. Elõállítani az emberek nem tudják, ezért bevitelükrõl külsõ forrásból kell gondoskodnunk.
Érdekességként elárulom, hogy a lengyel származású biokémikus, Kazimierz Funck 1911-ben alkotta meg a vitamin kifejezést.


Multivitaminok tablettás szedése hosszú idõn keresztül nem javasolt, mert felléphet hipervitamunózis, vagyis túlzott vitaminellátottság, ami ugyanúgy nem jó, mint a vitaminhiány. Ez elsõsorban zsírban oldódó vitaminoknál léphet fel, mivel ezeket zsírszöveteinkben képesek vagyunk raktározni.

Ha valamilyen vitaminhiányban szenvedünk, pótlásáról mindig egyénre szabottan döntsünk és lehetõleg beszéljük meg kezelõorvosunkkal is, fõleg, ha gyógyszert szedünk vagy valamilyen betegségben szenvedünk.

A vitaminfogyasztás legtermészetesebb formája, ha táplálékainkkal visszük be, ha ételeinket helyes arányban válogatjuk össze, akkor biztosított a megfelelõ vitamin, ásványi anyag és mikroelemek megfelelõ bevitele.

 

C-vitamin


C_vitamin2.jpgA c-vitamin vízben oldódó vitamin, tehát raktározni nem tudjuk, ezért minden nap gondoskodnunk kell a megfelelõ bevitelérõl. Sajnos, ha egy c-vitaminban gazdag élelmiszert erõs hõ, fény hatás éri, akkor nagyon könnyen bomlik a benne lévõ c-vitamin, így gyorsan csökken a termék vitamintartalma. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy például a citromot ne facsarjuk bele a forró teába, mert ezzel nem növeljük c-vitaminbevitelünket, mert valószínûleg nagy része elbomlik a hõ miatt. A salátás evõeszközök se véletlenül vannak mûanyagból vagy fából, mert fémmel érintkezve a növény c-vitamintartalma lebomlik.
De jó hír, hogy a bevitt c-vitaminnak a 85%-a felszívódik, ami elég jó arány.


Sokaktól hallom, hogy minden nap 1000 mg vagy még több c-vitamint vesznek be tabletta formájába. Ezzel az a gond, hogy akinek hajlama van, annak epekövet okozhat ez a mennyiség, tehát csak mértékkel. Elsõsorban persze a legjobb, ha étkezés útján táplálékainkból fedezzük a napi szükséges bevitelt. Ehhez nincs is más dolgunk, mint sok citromot, narancsot, kivit, zöldpaprikát enni. Ezen kívül nagyobb mennyiségben található a paradicsomban, a grapefruitban, a brokkoliban, a burgonyában és természetesen a káposztában.


A szakirodalmakban az ajánlott bevitel 60 mg-ra van meghatározva naponta, de mostanában azért ennél többet javasolunk. A téli hónapokban, amikor a zöldségek, gyümölcsök c-vitamintartalma is kisebb, nyugodtan gondoskodhatunk a megfelelõ bevitelrõl tabletta segítségével, de ne essünk túlzásba.

 

Szerepe


 Nélkülözhetetlen egyes hormonok és a kollagénfehérje szintéziséhez (ez fontos a bõr szépségéhez)
 Immunrendszer normális mûködéséhez
 Segíti a vas felszívódását a bélbõl
 Oxidációs és redukciós folyamatok

 

Ha már megfáztunk, irány a konyha. Facsarjunk ki egy citromot és a levét keverjük össze mézzel. Meg fogunk lepõdni, milyen ízletes és persze c-vitaminban gazdag finomságot kapunk, de aki megszeretné õrizni az alakját, ne egyen többet egy desszertestányérkányi mennyiségnél naponta.

 


Kovács Judit
dietetikus